Portret majke Srebrenice Šuhre Malić izložen na Vijećnici, 11. jula u Istanbulu

Portret majke Srebrenice Šuhre Malić izložen na Vijećnici, 11. jula u Istanbulu

Povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici na sarajevskoj Vijećnici je izložena fotografija "Majka Srebrenice" fotografa Almina Zrne nastala 2001. godine u Potočarima.

Na fotografiji je majka Šuhra Malić koja je u genocidu izgubila izgubila dva sina koja su u Potočarima ukopana 2011. godine. Šuhra iako nepokretna svake godine dočekuje u Memorijalnom centru Potočari učesnike memorijalnih pohoda i daruje ih slatkišima.  

"Obišla je cijeli svijet, a njena bol čuje se do neba. Ovakvi fotografski zapisi srebreničkog genocida garant su da se istina nikada neće zaboraviti", napisao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Ova fotografija 11. jula bit će izložena na trgu Taksim u Istanbulu visine 12 metara, a izložbi će prisustvovati autor fotografije Almin Zrno. 

Fotografija u kojoj je objektivom sabrana sva bol srebreničke majke poslužila je kao inspiracija mnogim domaćim i inostranim umjetnicima.

Zrno je za ovu fotografiju 2002. godine dobio dvije nagrade, prvu od Udruženja novinara Bosne i Hercegovine za najbolju objavljenu fotografiju i drugu od Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) za najbolji foto-dizajn.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar