VELIKANI ODLAZE |Preminula Borka Pavićević

VELIKANI ODLAZE |Preminula Borka Pavićević

Tužna vijest iz Beograda. Borka Pavićević, dramaturginja i direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), preminula je u nedelju, 30. juna, saopćio je njen CZKD.

Rođena je 1947. godine u Kotoru, u Crnoj Gori, u tadašnjoj Jugoslaviji.

Diplomirala je dramaturgiju 1971. godine godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, gdje je i magistrirala 1976. godine sa tezom „Neorealistička drama u Srbiji između dva rata“.

U Ateljeu 212, u dramaturškom odeljenju, radila je 10 godina (1970-1981.), i u BITEF-u 20 godina. Od 1978. do 1991. godine radila je kao dramaturginja u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu. Osnivač je teatra „Nova osećajnost“ u staroj beogradskoj Pivari (1981). Od 1984. do 1991. je bila učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar).

Sa mejsta umetničke direktorke Beogradskog dramskog pozorišta smijenjena je zbog političkog i javnog djelovanja 1993. godine. Nakon izbijanja ratnih sukoba u Hrvatskoj, a kasnije i u Bosni i Hercegovini, postaje učesnica Civilnog pokreta otpora. Bila je članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca, od osnivanja.

Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu osniva 1994. godine, od kada je i direktorica ove ustanove.

Pisala je kolumne u časopisu "Susret", zatim nedeljniku "Vreme", od njegovog osnivanja, i u dnevnom listu "Danas".

Objavila je tri zbirke eseja: „Na ex – Postdejtonska moda“ (Novi Pazar, 1998), „Moda“ (Beograd, 1994) i „Glava u torbi“ (Beograd, 2017) – kao i tekstove u mnogobrojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i nedeljnim novinama.

Od 1991. godine učestvovala je u mnogobrojnim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima, u saradnji sa jugoslovenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regionu.

Poslije rata snažno se zalagala za istinu i da se stvari nazovu pravim imenom.

Ona naglašava da je važno da uvijek nalazimo novi jezik koji imenuje pojmove za nešto što je bitno, a ne da se služimo floskulama.

„Jezikom moramo poštovati Srebrenicu, nedopustivi su eufemizmi. Vrlo često se u Srbiji kaže 'ono što se dogodilo'. Što se dogodilo? Kako se to 'nešto događa'? I valjda smo bili dio toga što ima ime i prezime. Kad jednom počnete upotrebljavati eufemizme i laži, onda vi i u ostalim dijelovima života to isto činite. Zato je važno da smo precizni i smjeli, da imenujemo i kažemo – genocid", jasna je uvijek bila Borka Pavićević.

Dobitnica je nagrade Hirošima fondacije za mir i kulturu 2004; nagrade „Ruts“ Evropske kulturne fondacije za 2009. godinu, nagrade „Osvajanje slobode“ koju dodeljuje fond ”Maja Maršićević Tasić” 2005. godine, i nosilac je Ordena legije časti Republike Francuske 2002. godine.

Datum i vrijeme kremacije i komemoracije u Centru za kulturnu dekontaminaciju biće naknadno objavljeni.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar