Povratak FK Velež: Inat mostarskog Feniksa

Povratak FK Velež: Inat mostarskog Feniksa

Piše: Muamer Tanović

Nije toliki problem pasti. Veći je problem ponovo ustati na noge, karakterom i snagom volje poraziti probleme i na njima učiti zbog bolje budućnosti.

I najveći su padali, pa se vraćali, a njihov put bio je temelj najljepših priča o uspjehu, od kojih malo koja može proći bez one mračnije strane. A ona je, valjda, nužna da bi priča bila potpunija i ljepša, prenosi Al Jazeera Balkans.

A šta je sve Fudbalski klub Velež doživio i proživio teško može stati u jednu priču. Još od 26. juna 1922, kada su udareni njegovi temelji, klub iz grada na Neretvi krčio je put kroz močvaru političkih prepreka i nepravdi, zabrane djelovanja, izbjeglištvo, uspone i padove.

Padao je Velež, ili je samo "morao skakati dole", bio je najveća sportska žrtva rata u Bosni I Hercegovini, ali njegov duh i karakter ništa nije slomilo.

Tri godine nakon što je ispao iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, mostarski Feniks još se jednom uzdigao iz pepela, odlučan da se, u inat svemu što je proživio u poslijeratnom periodu, vrati u vrh bosanskohercegovačkog fudbala, s armijom navijača koja je plasman u bh. elitni rang propratila spektakularnim slavljem, koje je obojilo Mostar u crveno.

Bajević: Takve ljubavi nema nigdje

Ne treba biti posebno pametan za konstataciju da plasman u najviši rang fudbalskog takmičenja u Bosni i Hercegovini nije nešto čime se treba naročito ponositi, jer jednu močvaru mijenja druga, ali, ako se prisjetimo kakvu je golgotu Velež proživljavao u prošlosti, onda je to simboličan korak ka potpunoj revitalizaciji jednog kolektiva prema kojem je malo ko u bivšoj Jugoslaviji bio ravnodušan.

"Tri godine su dug period. Predug, u kojem nikome od nas nije bilo lako, ali konačno je i to iza nas. Mostar i Bosna i Hercegovina trebaju Velež. Zbog tolikog broja navijača, njihove nevjerovatne vjernosti i ljubavi, historije, tradicije i svih onih asova koje je dao fudbalu na našim prostorima, Veležu je mjesto među najboljima. To bi trebalo biti jasno svakome ko je gledao slike iz Mostara po plasmanu u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Takve ljubavi nema nigdje", kaže Duško Bajević, jedna od najvećih legendi, a sada član Nadzornog odbora FK Velež.

Ne tako davno jedan od najljepših simbola Mostara bio je na rubu propasti. Prognan sa svog decenijskog stadiona Pod Bijelim brijegom, nekadašnji osvajač Kupa Maršala Tita, bio je primoran igrati utakmice praktično na livadi u Vrapčićima, dok je finansijska situacija bila na ivici kolapsa. U Velež nije želio niko, a od njega je glavu okretao i dobar dio onih kojima je klub dao sve. To su bile savršene premise za konačan zaključak da mu spasa ni po kojoj logici nema.

No, gdje prestaje logika tu počinje Bosna i Hercegovina, a u njoj i fenomen zvan Velež.

Danas na livadi u Vrapčićima niče Veležov novi dom, a klub se, uprkos činjenici da je tako dugo igrao u nižem i potpuno neisplativom rangu takmičenja, munjevito izvlači iz dugova, s perspektivom da ih se brzo potpuno riješi. Sve to Veležov uspon iz pepela čini još fascinantnijim.

Kako je to sve bilo moguće?

Vratili 640.000 eura dugova

"Samo zahvaljujući upravi. Ne tako davno Velež je imao otprilike 750.000 eura dugova. Sada oni iznose nešto više od 110.000. Kako? Tako što imamo sreću da su na čelo kluba došle osobe na čelu s predsjednikom Šemsudinom Hasićem, koje su iz njega odstranile sve negativne ljude, sve one koji mogu stajati na putu oporavka. Maksimalno smo snizili troškove, smanjili administraciju, ostavili mali broj ljudi koji rade punom parom i, uza sve to, pametno ulagali u razvoj. A ono što je najvažnije: ništa nije uzimano od fudbalera, kojima nijednog mjeseca nije zakasnila plaća. Kada sam vidio u kakvoj su situaciji najbolji klubovi u Bosni i Hercegovini, šokirao sam se. Zato smo još ponosniji na ono što radimo", govori direktor Džemil Šoše.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar