Prof. dr. Sadik Bahtić: Jesu li menadžerice bolje od menadžera?

Piše: Prof. dr. Sadik Bahtić

Uvijek su postojale izuzetne žene koje su utjecale na tok svjetske istorije mijenjajući ga.

Borile su se za prava u svijetu muškaraca, protiv ograničenja i tradicionalnih uvjerenja koje im je društvo nametnulo, protiv nejednakosti i diskriminacija...

Iako su vidljive promjene u broju žena u menadžmentu, ipak, je još uvijek postotak žena na vodećim pozicijama dosta nizak. Stoljećima se smatralo/smatra da žena treba obavljati kućanske poslove, brinuti se o porodici, odgajati djecu. Obrazovanje daleko ili nedovoljno da bi se približila biznisu.

Međutim, kada su stekle obrazovanje i pribižile se biznisu došlo je do revolucionarne promjene. Možemo sa sigurnošću reći da je došlo do značajnog napretka u zadnjih deset godina po pitanju žena u poslovnom svijetu.

Žene su usporedbi sa svojim muškim kolegama i zahvaljujući svom psihološkom profilu pokazale fleksibilnost i otvorenost što se pokazalo iznimno učinkovito. Iskoristile su svoju šansu i napredovale ako poduzetnice i menadžerice.

U daljem tekstu kolumne ćemo pokušati objasniti i pokazati da je žena menadžer ne samo ravna muškarcu menadžeru, već i da može biti mnogo bolji menadžer.

sadik-bahtic2-620x412-1-620x412.jpg - Prof. dr. Sadik Bahtić: Jesu li menadžerice bolje od menadžera?

Prof. dr. Sadik Bahtić

Prvobitna podjela rada u mnogome je opredjelila i današnji stav prema ulogama muškaraca i žena.

Dok su muškarci branili ognjište i lovili žene su prikupljale plodove i odgajale potomstvo. Prema takvoj podjeli razvijala su se i tijela – muškarci su postali krupniji i veći od žena. Kako bi odgovorio na specifične zadatke i mozak se kod muškaraca i žena razvijao na različit način.

Godinama je za žene bila rezervirana krpa i lonci te odgovornost odgoja djece. Kada im je napokon postalo dostupno “znanje” počele su se dešavati velike promjene. Žene su iskoristile svoju šansu i u biznisu i menadžmentu postale jednake ili bolje od muškaraca.

Žene imaju razvijeniju intuiciju i po pravilu veći emocionalni koefcijent od muškaraca. A kako istraživanja pokazuju mogu se slobodnije osloniti i na svoju izuzetno razvijenu intuiciju, jer je centar za ove osjećaje smješten u desnoj hemisferi mozga koja je kod žena mnogo aktivnija nego kod muškaraca.

Kada žena teže ili lakše kroči u toliko željene poslovne krugove, na red dolazi usklađivanje karijere sa porodičnim obavezama.

Poslije mnogo sati provedenih na poslu žena se vraća kući gdje je čekaju sve obaveze za koje je njena nezaposlena majka imala cijeli dan.

Da li je uopšte moguće uskladiti dvije gotovo inkompatibilne profesije – dobra majka i uspješna poslovna žena? Mlade poslovne žene menadžeri sve češće zapostavljaju tradicionalne ženske poslove i isključivo se posvećuju karijeri.Brak je postao samo jedna od mogućih opcija savremene žene, a ne njena egzistencijalna ili logistička neophodnost.

Vidljivi su svakodnevni poslovni rezultati koje žene postižu, stoga je sasvim jasno zašto se sve češće čuje pitanje – da li su menadžerice jednake, bolje i perspektivnije od menadžera?

(Autor je univerzitetski profesor i bivši poslanik Paralamentarne skupštine BiH)

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar