Bivši turski predsjednik Gul o ponavljanju izbora za Istanbul: Ovo je sramota!

Bivši turski predsjednik Gul o ponavljanju izbora za Istanbul: Ovo je sramota!

Bivši predsjednik Turske Abdullah Gul izrazio je zabrinutost zbog objave o ponavljanju lokalnih izbora u Istanbulu, poredeći ovu odluku sa odlukom Ustavnog suda koji je poništio njegov izbor za predsjednika u turskom parlamentu 2007. godine.

"Sramota je da nismo daleko odmakli", napisao je Gul na Twitteru, prenosi Al Jazeera Balkans.

Iako ga je Parlament izabrao za predsjednika 2007. godine, Ustavni sud je poništio izbor zbog nedostatka glasova dvotrećinske većine, što je praksa koja se ranije nije primjenjivala. 

Na odluku se uglavnom gledalo kao na reakciju sekularista na to da Gul postane predsjednik. Međutim, nakon parlamentarnih izbora u julu iste godine, na kojima je pobijedio AKP, izabran je na dužnost.

"Iskusio sam ista osjećanja nakon što je Vrhovni izborni odbor jučer donio odluku", dodao je Gul. 


Bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu također je na Twitteru komentirao ponavljanje izbora.

"Sada kada je to urađeno - treba iznijeti izborni proces sa zrelošću naše zemlje, izbjeći tenzije i polarizaciju koja bi spriječila više naše demokratije."

Imamoglu: Poništenje izbora u Istanbulu je izdaja

Gradonačelnik Istanbula iz redova oporbe Ekrem Imamoglu nazvao je "izdajom" odluku izbornog povjerenstva o poništenju njegovog izbora na čelo grada, nakon žalbe koju je podnijela Partija pravde i razvoja - AKP predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

"Oni koji u ovoj zemlji donose odluke su možda počinili izdaju. Ali, mi nikada nećemo odstupiti - zadržite nadu", rekao je on nakon što je izborno povjerenstvo odlučilo poništiti izbore na kojima je 31. ožujka pobijedio.

Imamoglu je pozvao svoje pristaše da se ne predaju, poručivši da će zajedno pobijediti.

No Erdoganov glasnogovornik Fahrettin Altun nazvao je poništavanje izbora "pobjedom turske demokracije, jer će time biti osigurano da rezultati izbora odražavaju volju birača", prenosi AP.

U utorak se sastao s čelnicima oporbe kako bi osmislili strategiju nakon najnovije odluke izbornog povjerenstva o poništenju izbora u Istanbulu.

Također će se u Ankari sastati sa šefom svoje Republikanske narodne partije - CHP Kemalom Kilicdarogluom i čelnikom stranke Desnica Meralom Alsenerom.

Odluka o poništenju izbora donesena je nakon što je AKP podnio više žalbi zbog "velikog broja nepravilnosti", koje su dovele u pitanje valjanost izbora.

Imamoglu je odnio pobjedu u Istanbulu s 13.000 glasova više od bivšeg premijera i kandidata AKP-a Binalija Yildrima.

Zabrinutost zapadnih saveznika

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zapadne saveznice Turske izrazile su u utorak zabrinutost zbog odluke izborne komisije da poništi izborne rezultate u Istanbulu i poručile da je slobodan, pošten i transparentan proces ključan za demokratiju. 

Tursko vrhovno izborno vijeće (YSK) u ponedjeljak je poništilo rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula i odredilo nove izbore 23. juna čime je udovoljilo zahtjevu vladajuće stranke Pravda i razvoj (AKP) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koja upozorava da je bilo "nepravilnosti".

"Osigurati slobodan, pošten i transparentan izborni proces ključan je za svaku demokratiju i za odnose Evropske unije i Turske", rekla je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da je primio na znanje odluku o ponavljanju izbora i da prati situaciju u Turskoj, ali nije se očitovao o samoj odluci. 

SAD želi da "izborni proces u Turskoj bude slobodan, pravedan i transparentan i da ga potpuno poštuju svi sudionici kako bi se u rezultatima odrazila volja birača", rekao je.

Kandidat opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) Ekrem Imamoglu tijesno je pobijedio na izborima u martu i dobio je u aprilu mandat za gradonačelnika. 

Predsjednik Saveza liberala i demokrata u Evropskom parlamentu Guy Verhofstadt porukom na Twitteru podsjetio je Tursku na njen put prema članstvu u EU.  

Odluka o ponavljanju izbora prijeti da "onemogući" pregovore o procesu pristupanja Turske Evropskoj uniji, napisao je Verhofstadt.

I druge zapadne saveznice Turske izrazile su zabrinutost zbog poništenja izbora.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da ta odluka nije transparentna niti shvatljiva.

"Odluka visoke izborne komisije da proglasi nevažećima rezultate lokalnih izbora u Istanbulu i da naloži nove izbore nije transparentna niti je nama shvatljiva."

Francuska vlada pozvala je turske vlasti da pokažu "poštovanje za demokratska načela, pluralizam, poštenje i transparentnost". 

Prigovor AKP-a

Nakon odluka o ponavljanju izbora, CHP je rekao da će se ponovno kandidirati i predsjednik CHP-a Kemal Kilicdaroglu uvjeren je da će Imamoglu, koji će opet biti njihov kandidat, pobijediti i 23. juna te je u obraćanju svojim zastupnicima rekao da izborna komisija šteti zakonima, pravosuđu i pravdi.

Erdogan je u utorak objavio da će kandidat  AKP-a opet biti bivši turski premijer Binali Yildirim, koji je tijesno izgubio u utrci za prvog čovjeka Istanbula. 

Iako je Erodganova stranka AKP proglasila pobjedu širom države na lokalnim izborima, izgubila je politički ključne i psihološki važne utrke za gradonačelnike u Ankari i Istanbulu.  Za Erdogana je to najveći poraz u 16 godina njegove vladavine. Prvi put u 25 godina, turska prijestolnica i Istanbul, grad u kojem je 1994. pobijedio na izborima za gradonačelnika, ne bi bio pod vlašću AKP-a. 

AKP je već 16. aprila podnio "vanredni prigovor" na izbore za istanbulskog gradonačelnika i pozvao da se izbori ponište zbog "nepravilnosti", ali dan poslije lokalno izborno vijeće uručilo je Imamogluu službeni mandat istanbulskog gradonačelnika. 

Francuska agencija France Presse prenosi, pozivajući se na tursku agenciju Anadoliju, kako vladajući tvrde da su pronašli veze između voditelja biračkih mjesta na izborima u Ankari s "terorističkom organizacijom".

Anadolija piše da su turski istražitelji utvrdili da su 43 voditelja biračkih mjesta imali kontakte s mrežom imama Fethullaha Gulena, a njega predsjednik Erdogan optužuje da je vodio neuspjeli državni udar u julu 2016. iz svog egzila u SAD-u.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar