Uzimanje abdesta vlažnim maramicama

Uzimanje abdesta vlažnim maramicama

Vjerovatno se mnogo puta suočili s raznim dilemama kako postupiti u određenom životnom trenutku, a da to bude u skladu s islamskim vjerovanjem i načinom života muslimana.

Radi boljeg razumijevanja pitanja naše vjere i islamskog života uopće, ali i lakšeg pronalaska traženih rješenja, INS.ba prenosi izabrane odgovore koje na pitanja građana, vjernika, ranije dao fetva-i-emin Islamske zajednice u BiH i sarajevski muftija dr. Enes ef. Ljevaković na zvaničnoj stranici Rijaseta IZBiH. Odgovori dr. Ljevakovića su u skladu sa vjerskim propisima, ali i tradicijom Bošnjaka.

Nadamo se da će vam biti od koristi, uvaženi čitatelji...

Pitanje:

Esselamu alejkum! U situaciji kad imaš u instituciji u kojoj radiš javni WC koji svi koriste i koji nije predviđen za uzimanje abdesta i stvarao bi sebi nelagodu i diskriminaciju da uzimaš tu abdest, da li je ispravno i uopće dozvoljeno i relevantno uzeti abdest vlažnim maramicama naravno koje su bezalkoholne da bi klanjao?

Odgovor:  

Esselamu alejkum! Abdest uzet vlažnim maramicama nije ispravan. Abdest se uzima vodom i potrebno je da voda, a ne samo vlaga, doprije do svih dijelova tijela koji se peru prilikom abdesta.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar