Obilježavanje 25. godišnjice Omarske: Logor smrti koji je svijet podsjetio na holokaust (Video)

U nedjelu 6. augusta 2017. godine bit će obilježena 25-te godišnjice logora smrti Omarska, prenosi INS.

Na taj dan prije 25 godina svijet je zahvaljujući novinarima ITN-a i Guardiana po prvi put imao priliku vidjeti izmučena tijela logoraša Omarske.

Organizatori skupa su Regionalni savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša „Prijedor 92“ i Udruženje logoraša „Kozarac“ uz podršku Saveza logoraša u BiH.

Suorganizatori: Udruženje „Sedra“Holandija, Udruženje prijedorčanki „Izvor“ iz Prijedora.

20507461_1375624269157567_5295622132953514359_o.jpg - Obilježavanje 25. godišnjice Omarske: Logor smrti koji je svijet podsjetio na holokaust (Video)

''Omarska nije bilo mjesto u kojem se sa logorašima sporadično okrutno postupalo ili u kojem su životni uslovi naprosto bili teški. Bila je to paklena sredina u kojoj su muškarci i žene bili lišeni najosnovnijih životnih potreba i čovječnosti. Omarska je bila mjesto gdje su ljude tukli svakodnevno i uz upotrebu đavolskih sredstava mučenja. Niko nije mogao biti u zabludi da je Omarska samo loše vođen zatvor – ona je bila zločinački poduhvat koji je smišljeno funkcionisao na način kojim se uništavao um, tijelo i duh ljudi koji su tu bili zatočeni.'' – stoji u presudi Tribunala u predmetu “ Kvočka i drugi”.

Zbog zločina počinjenih u logoru Omarska došlo je do formiranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu. Prvi proces i prva presuda pred haškim Tribunalom bili su upravo za zločine počinjene u ovome logoru.

Iz razloga masovnog silovanja u ovom logoru nad zatvorenim logorašicama silovanje je po prvi put u sudskoj praksi okarekterisano kao ratni zločin.U logoru Omarska bilo je zatočeno preko 3.334 logoraša a oko 700 logoraša Omarske je ubijeno.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar