Aerodrom u Luisvilleu dobio ime po Muhammadu Aliju

Aerodrom u Luisvilleu dobio ime po Muhammadu Aliju

U znak sjećanja na legendarnog bokserskog šampiona Muhammada Alija, Međunarodni aerodrom u Luisvilleu dobio je naziv po njemu.

Upravni odbor za aerodrome u Luisvilleu, u saveznoj američkoj državi Kentucky, u srijedu navečer je usvojio odluku o preimenovanju aerodroma, javlja Anadolija, prenosi Al Jazeera Balkans.

Međunarodni aerodrom "Muhammad Ali" u Luisvilleu je novi službeni naziv aerodroma, ali njegov kodni naziv će i dalje biti SDF.

Bivši trostruki svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji preminuo je 6. juna 2016. godine, nakon višegodišnje borbe s Pakrinsonovom bolešću.

Gradonačelnik Luisvillea Greg Fischer kazao je kako Muhammad Ali ima samo jedan rodni grad, a to je, "srećom, Luisville".

'Inspiracija za milijarde ljudi'

"Ali je jedan od najpoznatijih ljudi koji su hodili svijetom i njegova atletska i humanitarna ostavština inspiracija je za milijarde ljudi", rekao je Fischer.

Ali je odbio vojni poziv tokom Vijetnamskog rata, pozvavši se na vjerska uvjerenja i protivljenje američkoj umiješanosti u ovaj rat.

Njegova odluka je rezultirala osuđujućom presudom, petogodišnjim zatvorom, a oduzeta mu je titula svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

Alijeva pravna borba završena je 1971. godine, kada je Vrhovni sud SAD-a usvojio njegovu žalbu i odbacio raniju presudu.

Navedeno je kako je Vrhovni sud ustanovio da je Ministarstvo pravde na bespravan način odboru za regrutiranje navelo kako Alijev stav nije motiviran vjerskim uvjerenjima.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar