Anto Nobilo: Zašto se nitko iz Hrvatske nije izvinio brojnim žrtvama u BiH?

Anto Nobilo: Zašto se nitko iz Hrvatske nije izvinio brojnim žrtvama u BiH?

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo uputio je bosanskohercegovačkoj javnosti poruku u povodu promocije knjige „Svjedoci zla“ Akifa Agića i Faruka Vele koja je u četvrtak uvečer predstavljena i u Multimedijalnoj sali Kovači u Sarajevu, na godišnjicu presude u slučaju „Prlić i ostali“.

Bh. Informativni servis INS (Bosnian News Service) njegovu poruku  prenosi u cijelosti:

"Sa velikim interesom sam pročitao knjigu Akifa Agića i Faruka Vele o ratnim zločinima u BiH. Neki događaji iz knjige su mi od prije bili poznati u detalje, kao na primjer srednja Bosna, s najvećim hrvatskim zločinom u selu Ahmići.

Neke događaje sam u općim crtama znao kao na primjer događaji u Bosanskoj Posavini ili Mostaru, uključujući i neke logore, ali brojne druge zločine i djelovanje Hrvatske vojske nisam poznavao, bar ne u detalje (Gornji Vakuf). 

Posebnu vrijednost ove knjige vidim u konkretizaciji zločina, svjedočenju živih ljudi koji su prošli pakao rata. Oni su svjedoci iz prve ruke. Tek kada se svi ti zločini opišu i stave u politički i povijesni kontekst, onda možemo vidjeti pravi karakter pojedinih politika.

Ova knjiga je pravi podsjetnik rezultata nacionalističkog ludila u '90-tim. Mi povijest ne možemo promijeniti, ali možemo zauzeti ispravan i pošten stav prema onom što se događalo na tlu bivše Jugoslavije u 90-tim.

Aktualne politike bi trebale osuditi negativnost, pogotovo zločine, u djelovanju svojih prethodnika, da bi u budućnosti mogli graditi harmoničnije odnosne između građana pa i nacija. 

Međutim, upravo tu leži pravi problem. Nitko ne da svoje zločince. U knjizi su odlično opisane reakcije političara nakon pravomoćne presude šestorci iz HZ HB. Pogotovo u prvim reakcijama sa hrvatske strane od onih koji obavljaju državne dužnosti nitko nije osudio zločine iz 90-tih, distancirao se od politike i ispričao se žrtvama.

Nažalost, niti opozicija u Hrvatskoj nije reagirala ništa bolje. Tek rijetki neovisni intelektualci jasno su zauzeli pošten stav. Nakon presuda i javnih izjava o neprihvaćanju haške pravde u Hrvatskoj je zavladao muk i tu temu nitko više ne otvara.

S druge strane, ni zvaničnici BiH na bilo koji način u službenim kontaktima sa RH ne postavljaju problem odgovornosti Hrvatske prema brojnim bh. civilima koji su završili u logorima pod kontrolom RH. Unutar HDZ BiH situacija je još gora i oni se očito ne odriču HZHB zločina.

Guranje u zaborav zločina i promašenih državnih politika nije najbolji put za gradnju zajedničke budućnosti i zato je ova knjiga važna da se ne zaboravi, jer pomalo zaboravljati smo već počeli, pogotovo ako nam je interes da se sve zaboravi.“ 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar