Safet Oručević: Moj odnos prema Šantiću

U povodu početka „Šantićevih večeri poezije“ koje traju od 6. do 28. oktobra ove godine, direktor Centra za mir Safet Oručević prisjetio se otvaranja Večeri 24. augusta davne 1997. godine.

„Danas sam od mog prijatelja Radivoja Krulja dobio pozivnicu da prisustvujem Šantićevim večerima poezije. Taj poziv mi je vratio lijepa sjećanja na vrijeme kada smo održali prve poslijeratne “Šantićeve večeri“. Bila je to nezaboravna večer pod dirigentskom palicom Alije Kebe. Večer kad se Šantić ponovo, po prvi put nakon rata, vratio gdje mu je i mjesto - među gradske simbole Mostara.  Bile su to divne večeri i dani, iako su gradom tada još vladali nasilje i glad. U tom i takvom vremenu prije 21 godinu nastao je i ovaj govor iz kojeg se vidi tadašnji odnos prema Šantiću i gradu“, napisao je Oručević.

Centrar za mir je istim povodom podsjetio na Oručevićev govor prije 21 godinu, kojeg prenosimo u cijelosti:  

- Dragi gosti, drage Mostarke i Mostarci

ovo nije samo obična večer poezije. Govoriti o Šantiću u ovom političkom trenutku, makar i kad se želi pobjeći od politike, ipak znači određenje o nekim životnim pitanjima.

Kroz odnos prema Šantiću može se jednostavno znati sve o državi koju pravimo, o politici koju predstavljamo, o gradu kakvog uređujemo, pa i o budućnosti kakvu želimo. A sve to samo govoreći o jednom mostarskom pjesniku. Izgledalo mi je lako u prvom trenutku napisati govor za otvaranje ovih večeri, ali pripremajući uvodnu riječ, što sam više razmišljao i konsultirao se o tome šta reći na današnji dan, bilo mi je sve teže.

43250684_2277706322458861_8549885679822176256_n.jpg - Safet Oručević: Moj odnos prema Šantiću

Nije se moglo govoriti samo o njemu kao pjesniku. Njegove pjesme oslikavaju ljepotu i čistoću življenja pod ovim nebom, a njegov život često i sve mostarske dileme, nesklad, pa i mostarsku surovost, čija je i on bio žrtva.

Htjeli mi to priznati ili ne, i odnos prema njemu oslikavaće i svu našu uspješnost da očuvamo Mostar kao grad tolerancije, različitosti i multietničkog življenja.

Na trenutak mi se činilo da se svi uzroci dojučerašnje tragedije mogu analizirati kroz njegov život, pa čak i rješenja za budućnost.

Večeras iskazujemo poštovanje jednom tako običnom, a tako velikom Mostarcu čiji su stihovi postali mostovi koji vjerno odslikavaju ono što čini jednog "Mostarca", običnog čovjeka koji ljudsku vrijednost uvijek stavlja iznad svake druge, čovjeku koji prepoznaje dobro i zlo, ljubav i mržnju.

Rekli su mi organizatori da su se dvoumili da li da ove "Šantićeve večeri" budu sedamnaeste ili možda prve Šantićeve večeri poezije. Jedni bi krenuli od ove, a drugi od prije sedamnaest godina, kada su se ove večeri utemeljile. Ni jedni ni drugi nisu upravu. Sve večeri poezije u Mostaru imaju u sebi i Šantića, kao što mostarsko nebo ima svoje zvijezde.

Fanatici koji su pokušali uništiti Mostar, počeli su rušenjem Šantićevog i Đikićevog spomenika, a završili rušenjem Starog mosta. Oni koji su rušili simbole Mostara i mostarskog duha izgubili su, jer nas nisu mogli spriječiti da ih ponovo obnovimo.

Mostar je nakon rata bio "preorana bašta" u kojoj su fanatici koji su nas okruživali kanili posaditi neko "novo cvijeće", jednobojno, natopljeno patnjom i mirisom mržnje. U jednom djeliću Mostara mi se borimo da sačuvamo ono što "Mostarsku baštu" čini najljepšom baštom na svijetu.

Zato je Bog podario sve ljepote ovom gradu i načinio ga čudesnim u svojoj ljepoti. Takvom Mostaru dužni smo i obavezni.

Šantić je danas jedan od mostarskih mostova koji se ne mogu srušiti, jer su sagrađeni u mostarskom duhu i duši svakog pravog Mostarca. Te Šantićeve mostove moramo čuvati. Jer tako čuvamo i Mostar.

Danas Šantiću odajemo počast kao jednom od vizionara mostarskog duha, duha koji znači ljubav, strast, ljepotu, rodoljublje, koji znači hrabrost i prkos, koji znači toleranciju i zajednički život. Taj i takav duh danas odnose pobjedu.

Svjedoci smo da se pred njegovom snagom urušavaju fašistički projekti. Taj njegov svuda prisutni duh obnavlja sve nas. Ono što je Šantićev stih "Ostajte ovdje" značio za Bošnjake u to teško vrijeme, to poruka Mostaraca danas znači za sve narode Mostara i BiH.

Ideja jedinstvenog Mostara je danas "pokret koji ruši zidove" i koji je počeo graditi svoj najstariji most, čija obnova simboliše obnovu povjerenja i zajedničkog života.

Ostajte ovdje, rekao je Šantić. Danas Mostarci svojom borbom za ovaj grad nastavljaju pisati ovu Šantićevu pjesmu.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar