Neka pobjednici budu dostojni u pobjedi, a oni koji su izgubili u porazu

Neka pobjednici budu dostojni u pobjedi, a oni koji su izgubili u porazu

Sjedinjene Američke Države dijele brige u vezi izbornog procesa, koje je iznijela promatračka misija OSCE, međunarodni promatrački timovi i lokalne nevladine organizacije - saopćio je State department.

Kako je novinarima rekla Heather Nauert, portparolka State departmenta, one se odnose na rezerve u vezi tačnosti biračkog spiska, pristranosti promatrača izbora, jednake slobode pristupa medijima, "te zloupotrebe javnih sredstava".

- Ovakve zabrinutosti u suprotnosti su opredijeljenjem bh. institucija prema u cjelosti poštenim i transparentnim izborima. Ohrabrujemo institucije BiH da isprave nedostatke na koje su ukazali promatrači OSCE. Očekujemo da zainteresirani, ali i sami građani, sve nepravilnosti prijave i rješavaju kroz ustanovljene pravne kanale. Političke lidere ohrabrujemo da budu velikodušni u pobjedi i dostojanstveni u porazu - poručila je Nauert, prenosi Avaz.

Naglasila je da SAD ostaju predane prijateljstvu i dugoročnim dobrim odnosima, te da je američki trajni interes stabilna i napredna BiH.

- SAD će i dalje biti partner građanima i vlastima BiH u aktivnostima sveobuhvatnih izbornih, političkih, socijalnih i ekonomskih reformi - zaključila je Nauert.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar