Zatvorena biračka mjesta u BiH

Zatvorena biračka mjesta u BiH

Građani Bosne i  Hercegovine danas su glasali na Općim izborima.

Većina biračkih mjesta za redovno glasanje u BiH zatvorena je u 19 sati.

Glasanje je počelo jutros u 7 sati, a do 15 sati je zabilježena izlaznost od 37,21 posto.

Kako prenosemediji, tokom dana širom BiH prijavljivane su razne nepravilnosti, za koje je predsjednik CIK-a rekao da će ih Centralna izborna komisija dodatno provjeriti.

Branko Petrić, predsjednik CIK-a kazao je da je do 15 sati glasalo 37,21% birača. Više od 50% izlasnosti zabilježeno je u Ribniku, Istočnom Drvaru, Banovićima 58%, Kupresu 50%, Šekovićima 50%, Stocu 55%.

Na pitanja novinara o brojnim neregularnostima na biračkim mjestima i da građani izražavaju sumnju u izborni proces, predsjednik CIK-a je kazao da u svakim izborima ima onih koji lobiraju građane i pokušavaju ih nagovoriti kako da glasaju.

- Policiji je prijavljeno lobiranje, posebno u Brčko distriktu. Postoje posmatrači, glasači koji mogu prijaviti te neregularnosti - kazao je Petrić. 

Petrić je kazao da gužve nastaju zbog sporijeg glasanja građana.

- Nedopustivo je da se vraćaju glasači sa biračkih mjesta. Pozivam građane da dođu i da glasaju do 19 sati, ako dođu i tačno u 19 sati na biračko mjesto bit će im omogućeno da glasaju. U slučaju da se pokaže da su glasači vraćani, poduzet ćemo aktivnosti - kazao je Petrić. 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar