Džaferović: Naš narod nikada neće hodati pognute glave

Džaferović: Naš narod nikada neće hodati pognute glave

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je upozorio na pokušaje uvođenja etničkog balansa u procesuiranju ratnih zločina, saopćeno je iz SDA.

– Ja na to neću da šutim i niko od nas ne treba da šuti. Nema etničkog balansa u procesuiranju zločina jer nije bilo etničkog balansa u izvršenju zločina. Armija RBiH je branila BiH, sprječavala zločin, a agresorske vojske su imale zločin kao metod izvršenja agresije. Nismo svi bili isti i neće nas nikada izjednačiti – kazao je Džaferović u četvrtak navečer na skupu kojeg je organizovao Općinski odbor SDA Centar Sarajevo, a kojem je prisustvovalo nekoliko stotina članova te općinske organizacije.

Džaferović je istaknuo da je ponosan jer je Bošnjak, ali da kao svoj narod osjeća svakog građanina koji voli BiH i osjeća je kao svoju zemlju.

– Naš narod nikada neće hodati pognute glave. Hodat će vedra čela i čista obraza jer se mi nemamo čega stidjeti. Mi smo štitili civilizacijske vrijednosti onda kada je našem narodu bilo najteže – kazao je.

Velikosrpske i velikohrvatske političke kuhinje, dodao je, govore o navodnoj radikalizaciji, fundmentalizmu i pretjeranim brojkama povratnika sa ratišta u BiH.

– Oni to rade da nas kao narod ocrne u Evropi, na Zapadu, gdje mi stremimo, kako bi onda mogli lakše da završe svoje nečasne planove. Naša politička konkurencija na to šuti. Neki, koji konkuriraju na najvišu poziciju, koriste upravo te metode, istaknuo je Džaferović.

Podsjetio je kako je vlast predvođena SDA u proteklom mandatu ostvarila značajne rezultate na ekonomskom planu, ali i na euroatlantskom putu BiH, koji je odblokiran nakon višegodišnjeg zastoja.

– U isto vrijeme, naša politička konkurencija pokušava da raznim spinovima, smutnjom i populizmom makne SDA iz vlasti. Mi se bitno razlikujemo od njih. I po odnosu prema državi, i u odnosu prema narodu, i u odnosu prema reformama. Mi smo ti koji su pravili iskorake kada smo imali snažan legitimitet. Oni nisu pravili iskorake već su zarad vlasti uništavali i ono što smo mi napravili – kazao je Džaferović.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar