Otvorio firmu u garaži i postao najbogatiji čovjek na svijetu

Otvorio firmu u garaži i postao najbogatiji čovjek na svijetu

Američki magazin Forbes objavio je da je Džef Bezos od danas zvanično najbogatija osoba na svijetu. On je prestigao Bila Gejtsa koji je posljednje četiri godine bio najbogatiji čovjek.

Bezosovo bogatstvo trenutno se procjenjuje na 91,4 milijarde dolara, a on spada u takozvane self-made milijardere, odnosno one koju su svoje bogatstvo sami stvorili a ne naslijedili, piše BiznisInfo.

Bezos je vlasnik Amazona (pokrenut 1994. godine), navjeće svjetske kompanije za online prodaju. Kompanija je počela s radom kao platforma za prodaju knjiga putem interneta, a kasnije je proširila svoju djelatnost na sve vrste roba i usluga.

Bezos je vlasnik i kompanije Blue Origin (osnovana 2000.) koja je 2015. godine počela s probnim letovima u svemir. Ova kompanija planira da pokrene komercijalne letove u svemir od naredne godine. Bezos je 2013. godine kupio ugledni list The Washington Post čiji je i danas vlasnik.

Inače, on je rođen 1964. godine u mjestu Albuquerque, u američkoj državi Novi Meksiko, kao Jeffrey Preston Jorgensen. Njegov deda s majčine strane bio je regionalni direktor Američke komisije za atomsku energiju, a Bezos je kao dječak ljeta provodio na njegovom ranču gdje su zajedno radili.

Legenda kaže da je još kao beba jednom prilikom uzeo šarafciger i razmontirao svoju kolijevku.

Njegova majka Žaklin ga je rodila kada je imala 17 godina i njen brak se ubrzo nakon toga raspao. Nakon toga je upoznala Miguela Bezosa, kubanskog migranta koji je sam došao u SAD kada mu je bilo 15 godina.

Njih dvoje su se vjenčali i Miguel postaje Džefov očuh. Nakon vjenčanja sele se u Hjuston gdje je Miguel dobio posao u Exxonu kao inžinjer.

Džef je u to vrijeme išao u školu a ljeta provodio radeći na ranču. Kao dijete je pokazivao visok stepen inteligencije i sklonost mehanici.

Kasnije se sele u Majami, a Džef nakon toga upisuje i završava Princeton univerzitet, Odsjek za elektrotehniku i informatiku.

Nakon što je diplomirao 1986. zapošljava se na Wall Streetu u oblasti informatike. Tu je radio na izgradnji mreže za međunarodnu trgovinu za kompaniju Fitel, a potom za neke druge kompanije.

Godine 1994. Bezos odlučuje da napusti dobro plaćeni posao na Wall Streetu kako bi osnovao vlastitu firmu Amazon. Biznis plan za kompaniju napisao je dok je putovao s jednog na drugi kraj države, iz Sijetla u Njujork, a firma je na početku bila smještena u garaži.

Kazao je da se odlučio na osnivanje ove kompanije nakon što je saznao za „rapidan rast korištenja interneta“. Firma se, kako je već rečeno, na početku bavila prodajom knjiga, da bi kasnije proširila djelatnost na ostale vrste robe.

Bezos je kasnije prodao veliki dio dionica kako bi prikupio svježi kapital. On danas posjeduje oko 17 posto dionica Amazona, ali je čak i to dovoljno da ga učini najbogatijim čovjekom na svijetu.

Američki mediji ga opisiju kao osobu koja posvećuje ogromnu pažnju svakom detalju koji se tiče njegovih kompanija.

Bezos je i jedan od prvih dioničara Googlea. On je 1998. godine investirao 250.000 dolara u Google čime je kupio 3,3 miliona dionica koje danas vrijede 3,1 milijardu dolara.

Oženjen je i otac je 4 djece.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar