U srebreničkom genocidu ubijena dva katolika

U srebreničkom genocidu ubijena dva katolika

Hiljade Srebreničana, nesrpskog stanovništva, ubijeno je u genocidu počinjenom u julu 1995. godine na području Srebrenice.

Nije birana starosna dob pa se među ubijenima nalazi veliki broj maloljetnika i staraca. Uglavnom je riječ o muslimanima opkoljene Srebrenice ali, prema zvaničnim podacima, među ubijenima su i dva katolika koji su u to vrijeme živjeli u gradu.

Fra Joso Oršolić, župnik župe Zvornik - Srebrenica, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) potvrdio je da su od 1992. do 1995. godine na području Podrinja smrtno stradala 23 katolika, od čega su dva ubijena u srebreničkom genocidu. Radi se o Rudolfu Hrenu i Anti Staniću. Imena i jednog i drugog uklesana su na bijeloj ploči u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. I Rudolf i Anto su bili ukopani među hiljadama muslimana, ubijenih u srebreničkom genocidu. Međutim, danas se tamo nalazi samo grob Rudolfa Hrena, jer su posmrtni ostaci Ante Stanića premješteni na drugu lokaciju, vjerovatno voljom njegove porodice.

"Prema popisu koji je objavljen u jednom posebnom izdanju 'Svjetla riječi', oko 7.500 odnosno 8.000 katolika je ubijeno u cijeloj BiH. Samo u Podrinju, između Bijeljine i Zvornika odnosno Višegrada, budući da su katolici slabo nastanjeni na ovom području, stradala su 23 katolika", pojasnio je fra Oršolić.

Među 23 katolika nalazi se 16 civila i sedam vojnika.

"Tu se računa Bijeljina, Foča, Rogatica, Šekovići, Sokolac, Srebrenica, Ugljevik, Višegrad, Vlasenica i Zvornik. Govoreći o brojevima, oni nisu veliki, ali ako se gleda brojnost katolika na ovom području, odnosno prema posljednjim popisima, procentualno to bi bio jako veliki broj. Računa se da u to vrijeme i nije bilo puno katolika. Više je sada katolika na ovom području nego što ih je bilo '91. odnosno prije rata", ispričao je fra Oršolić.

Govoreći konkretno o genocidu počinjenom na području Srebrenice u julu 1995. godine, istakao je da su tada ubijena dva katolika.

"Na neki način suosjećamo sa svim stradalim na ovom području. Ovdje su stradali i katolici iako se o tome možda puno ne govori. Četiri ili pet je stradalo u Zvorniku, a u Srebrenici tri. Ivan Hren je stradao 1992., njegov brat Rudolf 1995. i isto tako Anto Stanić '95. Dakle, Rudolf i Anto su stradali kao civili u genocidu", rekao je fra Oršolić.

Danas, mali broj katolika, okuplja se u Spomen kapeli u Srebrenici. Fra Oršolić već dvije godine putuje od Sarajeva do Zvornika i Srebrenice kako bi držao mise s katolicima na ovom području.

"Uvijek, kada smo na svetoj misi, molimo za duhovno-materijalnu obnovu ovih prostora i želimo, s ljudima koji ovdje žive, da zajedno gradimo dijalog, mir i pomirenje odnosno da se pomažemo u obnovi i izgradnji. Meni kao svećeniku ili župniku na poseban način je stalo da zajedno gradimo centar za dijalog, mir i pomirenje. Najprije kao duhovni centar koji već ima i svoje programe kao što je franjevačka ljetna škola duhovnosti zatim likovna kolonija koja se održava svake godine. Isto tako različiti seminari i upoznavanje, posebno sa prošlošću i svime onim što je bilo dobro i lijepo u prošlosti", pojasnio je fra Oršolić.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar