Preživjeli Bosanac iz Arizone: Ponovo učim hodati i živjeti

Preživjeli Bosanac iz Arizone: Ponovo učim hodati i živjeti

Piše: Muamer Tanović

Gripa, kao i svaka druga koju sam prošao, 'preležaću' je na nogama, razmišljao je Enes Dedić, Bosanac iz Phoenixa u Arizoni, nakon što je ga je po povratku iz Sarajeva u SAD sredinom marta počela hvatati slabost.

Malo kašlja, malo temperature, ništa strašno... Ništa što već nije bilo...        

No, sudbina je kovala potpuno drugačije planove - priredila mu je životnu dramu koju će on i njegova porodica dugo pamtiti. I zahvaljivati se što je uopšte ostao među živima, jer je u danima koji su uslijedili, kako sam kaže, bio bliži smrti nego životu.

Dedić, Sarajlija koji je 1995. godine otišao u Ameriku, bio je zaražen korona virusom, a u trenucima kada su mu već počeli otkazivati organi, a smrt se činila neizbježnom, ljekari su iz očaja nad njim odlučili izvršiti tretman koji nikada nisu pokušali – ECMO, koji podrazumijeva ispumpavanje krvi iz tijela, njegovo bogaćenje kisikom i ponovno vraćanje u organizam. Na taj način, pomaže se rad pluća i srca, prenosi Al Jazeera Balkans.

Od tada, nakon 11 dana kome i borbe protiv opakog virusa, Dedić se, kako sam kaže, vratio iz mrtvih, postavši jedan od prvih oporavljenih u svijetu tretmanom ECMO, ali pred njim je težak i vjerovatno dugotrajan period oporavka tokom kojeg će, kako sam kaže, ponovo učiti živjeti.

U razgovoru za naš portal, Dedić je prepričao kroz kakvu je golgotu prošao, opisujući užas kakav iza sebe ostavlja opaki virus, čak i kada ne vodi smrtnim posljedicama.

Kako se sada osjećate?

- Sada sam dobro, stanje se popravlja, ali prije tog tretmana, djelovalo je katastrofalno. Bio sam poput mrtvog čovjeka. Jedanaest dana nisam znao za sebe, ničega nisam bio svjestan, a smrt se činila neizbježnim ishodom.

Kako je sva ova Vaša borba počela? Gdje ste se mogli zaraziti korona virusom kada ste, kako kažete, prvi pacijent u Arizoni?

- Sve se dešavalo jako brzo. Vratio sam se iz Sarajeva, gdje je bila dženaza mojoj majci. Vjerujem da nisam u Sarajevu inficiran, već da se to desilo negdje na putu od Sarajeva do SAD-a. Letio sam preko Njemačke, Londona i Philadelphije, a vremenski razmaci između letova bili su jako dugi. Aerodromi su najprljavija mjesta na svijetu, tamo je moguće zaraziti se svim mogućim virusima, tako da vjerujem da je na nekom od tih aerodroma došlo do infekcije. Kada sam se vratio kući, počeo sam osjećati prve simptome.

Ako govorimo o početku razvoja bolesti, kakva je razlika između gripe i korona virusa?

- „Nikakva. I ja sam mislio da se radi o običnoj gripi, jer u početku nema velike razlike. Osjećao sam slabost, pomalo kašljao i to je bilo sve. Mislio sam da će proći, a da je, praktično, niti ne osjetim, kako to mi Sarajlije kažemo. Kada sam otišao ljekaru, dao mi je lijekove uobičajene za gripu i poslao kući

Kada Vam se stanje pogoršalo?

Iste večeri. Nisam mogao disati. Došla je hitna pomoć i tada je krenula moja agonija. Niko sa sigurnošću tada nije mogao reći da li je u pitanju korona virus, ali sumnjalo se na njega. Pošto u Arizoni tada nije bilo nijednog registrovanog slučaja, moralo se čekati sedam dana na rezultate testa. No, ljekar kod kojeg sam bio je pretpostavio da se radi o koroni. Moglo se to vidjeti i na snimcima pluća – kada je riječ o upalama, vide se sjene na jednim ili oba plućna krila, ali u mom slučaju, vidjele su se rupe veličine oraha. Ćelije su mi doslovno odumirale.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar