Magija Mohameda Salaha

Magija Mohameda Salaha

Rutina Mohameda Salaha je sada poznata. Dok se stadion fudbalskog kluba Liverpul radosno hori, proslavljajući još jedan ispunjen cilj ovog Egipćanina, on odlazi do najbližih fanova sa raširenim rukama. Stoji mirno, upijajući skandiranja.

Poslije čestitki kolega iz tima, polako se vraća u centar, pišeThe New York Times, prenosi Nedjeljnik.

"Onda slijedi ova pauza", kaže Nil Atkinson, domaćin podkasta fanova Liverpula The Anfield Wrap i redovni posetilac stadiona.

Salah podiže ruke ka nebu i kleči na terenu, demonstrirajući svoju muslimansku vjeru.

"Gomila se malo stišava i daje mu trenutak mira", kaže Atkinson.

Kada se podigne na noge, ponovo se čuje skandiranje i "svi mu opet čestitaju".

Dvadesetpetogodišnji Salah je fudbalska zvijezda u usponu ove sezone. Postigao je 43 gola u 49 utakmica u svojoj prvoj sezoni za Liverpul.

Proglašen je za engleskog igrača godine i od strane igrača i Udruženja novinara. A odveo je Liverpul u finale Lige šampiona, prvo poslije više od 10 godina – gdje je izgledalo da će nadigrati Real Madrid sve dok Salah nije povređen zbog čega je morao da napusti utakmicu koju je njegov tim izgubio sa 3:1.

Salahova vjera – i njeno javno pokazivanje – dali su mu popriličan društveni i kulturni značaj.

U vreijme kada se Britanija bori protiv islamofobije, kada je vladina politika stvaranje "neprijateljskog okruženja" za ilegalne imigrante, on je musliman iz Severne Afrike koji ne samo što je prihvaćen u Britaniji, već ga i obožavaju...

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar