Asad ef. Fočo: Prijetili su da će me zakopati 100 metara pod zemlju zbog "slučaja Memić"

Razgovarao: Faruk Vele

Vrijeme ramazana je, uči nas islam, trenutak istine. Kako za pojedinca, tako i društvo. A kakvo je stanje našeg društva, priča je koju bi najbolje mogli ispričati Muriz Memić, Davor Dragičević, Amir Agić i Enes Malkoč, roditelji djece koji još uvijek čekaju i istinu i pravdu za smrt svojih najmilijih.

Kako to da u društvu u kojem se skoro 97 posto građana izjasnilo vjernicima raznih konfesija, a samo 0,87 posto ateistima, može biti toliko nepravde i zla, pričali smo sa Asadom ef. Fočom, imamom džemata Kovači u Hrasnici.

Ahmed Nurudin našeg doba

Zašto s njim? To je onaj čovjek kojeg već duže od dvije godine možete vidjeti na svakom protestnom okupljanju porodice, prijatelja i građana koji traže istinu i pravdu za Dženana Memića, mladića koji je, zajedno sa slučajem Davida Dragičevića, postao paradigma sukoba jedne porodice sa cjelokupnim sistemom koji sije nepravdu i smutnju, a koja je, kako poučava i Kur'an, gora od svakog zločina. Ef. Fočo za Radiosarajevo.ba izbliza opisuje cijeli jedan sistem u kojem je hipokrizija postala jedina konstanta.

Kako je instrumentalizacija vjere u našem društvu često tek jedna od alatki za puku kontrolu utjecaja i moći, i Asad ef. se, poput Ahmeda Nurudina našeg vremena, vrlo brzo našao na udaru istih onih sila koje mogu "srediti" da te "pojede noć", da te više nema.

U ime svih Dženana, Davida, Selmi i Edita,  u ime sve djece Bosne i Hercegovine, u mubarek ramazanu, donosimo intervju sa Asad efendijom.

Ovo je njegova priča...

Radiosarajevo.ba: Vrijeme ramazana je prilika da sebe kao kolektiv i pojedince preispitujemo. Što su, po Vama, bolesti s kojima se u ovo vrijeme, ja bih to nazvao i vremenom nepravdi i zuluma, i kao društvo i kao pojedinci trebamo suočiti, i to u kontekstu kur'anske premise da Bog neće izmijeniti stanje jednog naroda, dok se on sam ne izmijeni?

"Da, ramazan jeste prilika da se preispitamo, kako kao individue, tako i kao džemat. U mjesecu gdje je svako ostavljen sa svojim nefsom, bez da je izložen zavođenju i nasrtajima prokletog šejtana, imamo priliku spoznati svoje vrijednosti. Mjesec ramazan je prilika da učinimo mnogo sedždi Uzvišenom Gospodaru, uz blagodat da ih činimo u džematu, a znamo da je čovjek na sedždi najbliže Allahu, dž.š. Kada smo blizu Uzvišenom Stvoritelju, blizu smo i ljudima, i u tim trenutcima su naša srca najdarežljivija.

Moramo shvatiti da sve što činimo, činimo za sebe jer, svako dobročinstvo bit će nam višestruko vraćeno. U ovom mubarek mjesecu naša se srca oslobađaju škrtosti, postaju otvorena, a to nas u konačnici čini velikodušnim i potiče na suosjećanje sa slabim i nemoćnim. Kada je u pitanju individua, trebamo shvatiti da ćemo se najlakše izliječiti od škrtosti, sebičnih strasti, straha od bijede i siromaštva tako što ćemo biti darežljivi.

Neko ko će možda kazati da ne može udjeljivati sadaku, jer je i on sam za sadake, treba imati na umu hadis Muhammeda, a.s., kojeg bilježi imam Buhari u svome Sahihu, gdje je Poslanik, a.s., okupljenim ashabima rekao: 

"Svaki musliman dužan je da udjeljuje".

"A ako nema, Allahov Poslaniče?", upitaše.

"Pomoći će na bilo koji način onome kome je pomoć potrebna", odgovorio je.

"A ako ni to ne može, Allahov Poslaniče?", upitaše ponovo ashabi.

Odgovorio je: "Neka radi ono što je dobro i neka se suzdržava od zla, to je za njega sadaka".

Stoga, smatram da bi prva stvar koju bismo kao narod trebali učiniti kako bi se naše stanje promijenilo na bolje bila da se istinski vratimo namazu, sedždi. Odatle će doći druge promjene nabolje. Jer, onaj ko je istinski pokoran Allahu, dž.š., on je pošten i čestit, on je radin i vrijedan, on pomaže, a ne odmaže, on ne vara, on ne daje  i ne prima mito, dobar je prema komšiji, djecu odgaja da budu vrijedna i čestita, ne uzima tuđe pravo".

Radiosarajevo.ba: Često ste s narodom, vjernicima, koje dileme, zebnje i pitanja koja njih nailazite?

"Biti imam u džematu uz sve ostalo sa sobom nosi i svakodnevno upoznavanje sa socijalnom kartom svojih džematlija. Lista je šarolika. Smatram da je narod previše podložan utjecaju raznih dezinformacija koje se serviraju u medijskom prostoru, a time i njegove zebnje bivaju konstantno podgrijavane. Egzistencijalna pitanja su najizraženija. Kada će i hoće li biti penzija, kada je plata i kolika, da li će kasniti, kako djecu spremiti za školu a istovremeno obezbijediti ogrjev za zimu.

Asad ef Foco2 (foto mirza lokvancic).jpg -  Asad ef. Fočo: Prijetili su da će me zakopati 100 metara pod zemlju zbog

Asad ef Fočo (Foto: Mirza Lokvančić)

Kako dijete upisati na fakultet i obezbijediti novac. U slučaju bolesti ima li zdravstveno osiguranje, kako doći do lijeka, kako doći na red za operaciju, a da ne bude kasno, kako doći do kvalitetnog doktora. Kako odgajati dijete da bude čestito i pošteno ako babo radi od "mraka do mraka", nema osiguranje, platu primi u tri mjeseca jednom, ili primi iznos koji nije dostatan ni za režijske troškove. Sve su ovo pitanja koja ovaj narod lome svakodnevno.

Zato smatram da je dužnost svakoga ko ima priliku da javno progovori o ovim problemima, da to i učini, jer ako nemamo zdrave i kompaktne porodice, nemamo ni narod, a ako nemamo narod onda nemamo ni Državu"!

S diplomom na Biro

Radiosarajevo.ba: Posvećeni ste radu s djecom i mladima, što bi oni trebali promišljati u aktuelnom kontekstu i što im savjetujete? Mnogi od njih napuštaju našu domovinu.

"Da. Trudim se biti na dispoziciji i djeci i omladini u svakom trenutku. Trudim se i biti im podrška u životu, naravno uz njihove roditelje. Imam sjajnu komunikaciju sa roditeljima djece iz džemata, iz mekteba. Svjestan sam da kao imam moram pomoći roditeljima u odgoju djece, isto kao što bi to trebala i škola, u smislu da pratimo razvoj djece i pomažemo im da izrastu u što bolje momke i djevojke.

Najčešće su roditelji zauzeti borbom za ostvarivanje kvalitetne egzistencije, u toj borbi se gubi vrijeme za porodicu, i u tom slučaju djeca bivaju izložena mnogim iskušenjima koja ih, ne daj Bože, mogu odvesti u zlo. Stoga je jako bitno djeci od malih nogu usaditi čvrst iman u srce kako bi ih vjera sačuvala na Pravom putu uslijed iskušenja koja nekada mogu biti iskušenja u dobru, a nekada u nevolji.

asad foco sa dzematlijama i omladinom.jpg -  Asad ef. Fočo: Prijetili su da će me zakopati 100 metara pod zemlju zbog Asad Foco sa džematlijama i omladinom

U narodu postoji jedna izreka koja glasi ''bolje, sine, da te poželim nego da te sažalijevam'' i ona bi mogla najbolje opisati stanje u koje su uglavnom dovedeni naši mladi. Nije lahko podnijeti stanje u kojem se ogromna većina naših mladih ljudi nalazi, moram kazati u najvećoj mjeri ne svojom voljom. Što je bilo do njih oni su uradili, bili vrijedni, školovali se, a onda su, još u zanosu zbog diplome o završenom školovanju, dobili karton na Birou za zapošljavanje koji im daje obavezu da se svakih 60 dana javljaju na Biro.

Kada se jave na konkurs to im u pravilu samo znači da će potrošiti nekoliko od roditelja pozajmljenih maraka na kopiranje silnih dokumenata, koverat, preporučenu poštu, a onda će biti obaviješteni bilo pismeno ili usmeno da nisu ušli u uži izbor. Istina, na osnovu dokumentacije oni su bili među prvorangiranim, ali su nakon razgovora sa ''stručnom'' komisijom, ipak, izabrani drugi kandidati. Omladini tada ostaje da čekaju drugu šansu, kada će ponoviti postupak i čekati novo razočarenje, po milion puta pitajući roditelje da li imaju nekoga da nepravdu ispravi!

Moja poruka omladini bila bi, imajući u vidu da sam i sam na evidenciji Biroa proveo mnogo godina, da se bore, da rade na vlastitom napredovanju, da ne odustaju, da se okupljaju, da budu aktivni u izbornom procesu, da od kandidata koje biraju traže poštenje i veći aktivizam na stvaranju klime za otvaranje novih radnih mjesta. A ukoliko im te zahtjeve ne ispune, da traže smjenu istih. Ako malo bolje analiziramo, sve političke partije opstaju na angažmanu mladih ljudi, njihov glas se mora čuti.

Vaše pitanje bilo je šta savjetujem omladini, zapravo, ja bih dao savjet onima koji su na pozicijama da kreiraju naš socijalno – ekonomski ambijent, da konačno počnu raditi na poboljšanju radno – pravnog statusa mladih. Jer, teško da će iko, a pogotovo mladi ovdje ostati da radi za mizernu platu i bez uplaćivanja doprinosa, ako mu se za njegov rad negdje vani nudi mnogo više. U tom slučaju, bilo čija priča o patriotizmu i ljubavi prema rodnoj grudi nema smisla".

Šta su rekli inspektori

Radiosarajevo.ba: Ramazan je vrijeme početka objave Istine, a istina u svakom smislu danas je nasušna potreba. Od prvog ste dana u borbi za istinu o Dženanu Memiću, zajedno s njegovom porodicom. Taj slučaj je postao paradigme nepravde na ovim prostorima, a danas svjedočimo da je to pokret traženja istine i pravde diljem BiH. Kako ste doživjeli dramu porodice Memić?

"Moj susret sa Dženanovim ubistvom počinje u ranim jutarnjim satima 09. februara 2016., kada me je Muriz nazvao i rekao da je Dženan rahmetli teško povrijeđen, da je operisan i da je u komi. Teško je opisati kako sam se osjećao, bio sam zatečen viješću, dan prije smo se vidjeli na dženazi. Molio sam dragog Boga samo da preživi, da se oporavi, htio sam vjerovati da će uspjeti, jer Dženo je bio momčina, vrijedan, pošten, radin, međutim, povrede su bile teške.

Drama, kako u svome pitanju osloviste svu patnju kroz koju prolazi porodica ali i prijatelji našeg Džene, kreirana je od strane pojedinaca iz MUP-a KS, i Tužilaštva KS kako bi se zaštitile ubice. N a primjer, nakon dženaze rahmetli Dženanu, kući su došli inspektori MUP-a KS i rekli Murizu da su uhapsili neke momke iz Hrasnice i da su oni odgovorni.

asad foco na protestima1.jpg -  Asad ef. Fočo: Prijetili su da će me zakopati 100 metara pod zemlju zbog Imam na protestima za istinu o Dženanu Memiću

Imajući u vidu dosadašnja saznanja, ne mogu se oteti utisku da su isti tada došli s namjerom da govoreći Murizu imena uhapšenih/okrivljenih pola sata nakon što je spustio svoje dijete u mezar kod njega izazovu reakciju gdje će on uzeti pravdu u svoje ruke. Hvala Bogu, Dženanova porodica su čestiti i radini ljudi, nadasve dostojanstveni, pa nisu nasjeli na to. Mnogo je teških situacija koje smo prošli zajedno.

Ja sam samo jedan od velikog broja ljudi koji su uz ovu porodicu od početka. Bilo je trenutaka kada smo znali sjediti sami Muriz i ja, analizirati situaciju, sjećati se rahmetli Dženana. Bilo je mnogo trenutaka kada Murizu zadrhti brada, kaže mi da više ne može pod kožu, ali da mora izdržati zbog Dženana. Teško je gledati tu ljudsku gromadu kako ga bol razdire.

Jedan od najtežih momenata bio mi je kada me Muriz pitao da ide vidjeti Dženana prije gasalenja u gasulhani, a znajući kako izgleda tijelo nakon obdukcije molio sam ga da to ne čini.

Sada kaže da mi je zahvalan na tome. Težak je i momenat kada se okupi Dženanova raja pa pišu i prave transparente za proteste, zapitam se kako izdrži njegovo srce. Ili, vidjeti Muriza i Arijanu kako idu sarajevskim ulicama i nose transparente gdje traže pravdu za svoga sina i brata, dok majka Munevera sjedi kući, shrvana od bola i čeka....

Ova nevolja u kojoj su se našli, osim tuge i ogromne boli, velike rane koju Tužilaštvo Kantona Sarajevo svojom bahatošću rovari, evo, više od dvije godine, ovoj porodici donijela je i uvjerenje koliko mnogo prijatelja zaista imaju, koliko mladih ljudi je voljelo rahmetli Dženana pa od istine i pravde za svog druga ne odustaju. Ti mladi ljudi, njegovi drugari, zajedno sa porodicom će organizirati u Velikoj aleji, 11. avgusta 2018., Noćnu trku pod nazivom ''Dženan Memić''.

Ova borba nam je svima koji smo uz porodicu Dženana Memića, uvjerila nas je da, ipak, postoje čestiti ljudi, kojima je pravednost ispred dunjaluka. Mnoge još ne mogu javno spomenuti, ali mogu našeg advokata, gospodina Ifeta Ferageta, koji se uz Muriza bori kao da je u pitanju njegovo dijete.

Porodica ubijenog Dženana Memića od države je morala dobiti istinu i pravdu. Jer država mora štititi prava čestitih i poštenih u prvom redu, a zlikovce i ubice kažnjavati kako je primjereno. Međutim, u ovom slučaju država je stala iza ubica!

protesti_dzenan_memic_februar2017_RSA_drugi_dio09.jpg -  Asad ef. Fočo: Prijetili su da će me zakopati 100 metara pod zemlju zbog

Nadam se da će odgovorni za njihovu patnju odgovarati pred državnim sudovima, a neka imaju u vidu i poruku koju nam Uzvišeni Allah šalje u Svojoj Knjizi, a sadržana je u 64. ajetu sure Merjem koji je strijela u srcu svakog ko je nepravedan,  a glasi: "Gospodar tvoj ne zaboravlja!".

 Volite li svoje dijete?

Radiosarajevo.ba: Da, mnogo toga ste i sami prošli. Mnogo toga javnost ne zna. Vjerujem da je mnogo onih koji nisu mogli shvatiti Vaše tako srčano zauzimanje za spomenute unesreće ljude. Što je bio Vaš motiv da, žrtvujući i vlastiti komoditet, uskočite u borbu s neugodnom stvarnošću i koliko je upravo takav pristup vjerskih službenika nešto što ljude nadahnjuje u vjeri?

"Allah, dž.š., u Kur'anu kaže: ''Ima ljudi koji se žrtvuju da bi Allaha umilostivili – a Allah je milostiv robovima Svojim.'' Poslanik, a.s., je rekao: ''Treba se bojati da će Allah kazniti one ljude koji znaju da neko čini nasilje, ali ga ne spriječe u tome.'' Također Poslanik, a. s., je rekao: ''Ko vidi kakvu negativnost neka je rukom otkloni. Ako to ne može, onda neka je otkloni jezikom. Ako ni to ne može, onda neka to osudi srcem, ali to je najslabiji iman.''

Onaj ko zna za ovaj ajet i ove hadise ne bi trebao imati dilemu da li će stati uz one koji traže pravdu, i to u svome punom kapacitetu. Da li sam ja dao sve od sebe, ne znam. Znam da sam se trudio kao da se radi o pravdi za moje dijete, bez ikakvih dunjalučkih kalkulacija. Što se tiče tzv., komoditeta, kakav je moj komoditet ako će neko ubiti moje dijete, dijete moga komšije, rođaka, prijatelja, sugrađanina, i ostati nekažnjen, ili što je još gore od strane dijela korumpiranog državnog sistema biti zaštićen.

Bilo je tu poruka mojim roditeljima s pitanjem "da li oni vole svoje dijete"? Poruka meni preko nekih poznanika da se okanim podrške Murizu, pitanja nekima koji bi kao trebali meni skrenuti pažnju da eto nije moje da se petljam u Murizovu borbu, da razgovaram sa Murizom pa čak ni da pijem kahvu, da nije moje da idem na mirne protestne šetnje, da se uopće na bilo koji način obraćam ljudima po ovom pitanju.

 

Kada im sve to nije uspjelo, uslijedila je prijetnja od strane jedne persone sa Ilidže da će me zakopati 100 metara pod zemlju!!! To je bila kulminacija bahatosti ilidžanskog gazde, podržana šutnjom ilidžanskih upravitelja. Ali, hvala Bogu, nije me omelo, još sam tu, uz Muriza, uz porodicu, sve one čestite koji više od dvije godine ne odustaju od Istine i Pravde za našeg Dženana.

Moj odgovor na prijetnju bilo je pitanje onome ko prijeti ''šta mu to smeta u mojoj borbi da se sazna istina?'' Nije mi još odgovorio. I ne mora. Mene nadahnjuje da ne odustanem kur'anski ajet: ''Zar mislite da ćete ući u Džennet, a da Allah ne ukaže na one od vas koji se bore i na one koji su izdržljivi.'' Ovo bi trebalo biti nadahnuće svakom čestitom insanu, kako nama vjerskim službenicima tako i drugim ljudima". 

Radiosarajevo.ba: Da, šokantna su ovo saznanja. No, mnogo je nepravde na našim prostorima. Imamo slučaj Džeanana Memića, pa pokojnog Davida Dragičevića, roditelji Selme Agić i Edite Malkoč se svakodnevno suočavaju s poniženjima. Možemo li govoriti o iskrenoj vjeri i iskrenim vjernicima u vremenima ovakvog stanja?

U Kur'anu časnome, Uzvišeni Gospodar nam je objavio šerijat, i na taj način uredio kako se ljudi trebaju odnositi prema Stvoritelju, ali i jedni prema drugima. Nisu nam objavljena samo moralna načela, i Allah, dž.š., kao Onaj ko nas najbolje poznaje stavlja nam u obavezu provođenje šerijata. Činjenica je da imamo ljude koji se deklarišu kao vjernici ali to ne potvrđuju svojim ponašanjem, svojim odnosom i prema ljudima ali i prema državi. U Kur'anu nas Uzvišeni poučava da će samo iskreni biti sačuvani šejtanskog zavođenja, na žalost, mnogo je među nama neiskrenosti, stoga bih insistirao na kvalitetnim zakonima, kvalitetnim mehanizmima koji će garantirati provođenje zakona.

To nam fali, slučaj  ubistva Dženana Memića nam o tome zorno svjedoči. I Muhammed, a.s., je nakon dolaska u Medinu i formiranja zajednice muslimana, donio Medinski ustav kako bi regulirao prava i dužnosti, i pored činjenice da  je on bio živ, da mu je Džibril, a.s., prenosio Allahovu objavu. To je poruka i nama danas.

''Ko bude ubijen na pravdi Boga - on je šehid''

Radiosarajevo.ba: Na kraju, nakon svega, što bi bila Vaša poruka vjernicima u toku ramazana u Sarajevu i BiH?

"Prije svega, ako mi dopustite, želio bih uputiti i na ovaj način poruku mome Murizu Memiću.

Volio bih čestiti čovječe da je i tebe obradovao haber kao što je Jusuf, a.s., svoga babu Jakuba, a.s., obradovao poslavši mu košulju kao znak da je živ. Volio bih da je sve ovo bilo samo jedno veliko iskušenje i za tebe i za Dženana, i da se nakon iskušenja sa svojim Dženanom raduješ kao što se radovao Ibrahim, a.s., sa svojim Ismailom, a.s.

Bio si dostojanstven i postojan u ovoj borbi, ostani takav do pobjede, ako Boga da, po uzoru na Muhammeda, a.s., koji nas je poučio svojim primjerom da u teškim trenucima ne kažemo ništa što će rasrditi našeg Gospodara Uzvišenog. Živimo na Dunjaluku sa željom da ćemo biti skupa u lijepom Džennetu, pa i ti sa svojim Dženanom, jer Poslanik, a.s., je rekao: ''Ko bude ubijen na pravdi Boga - on je šehid.''

Poruka našim prijateljima u ovoj borbi, znam da nećemo odustati ako Bog da, jer pravda nema cijenu.

Poruka vjernicima bila bi da čuvaju svoj iman, da ga u ovim mubarek danima svojim dovama Uzvišenom Gospodaru još više učvrste. Neka se nastoje okružiti iskrenim i čestitim ljudima, neka poštenim i radinim daju prednost. Neka budu saburli u iskušenjima i istrajni na istini.

Pomažimo one kojima je pomoć potrebna, budimo uz one koji prolaze kroz iskušenja. Dajmo sve od sebe da mladim ljudima kreiramo lijep ambijent za život u ovoj našoj domovini, pokoravajmo se samo Allahu, dž.š., jer onaj ko se ne pokorava Uzvišenom, pokorava se ljudima, a to nije odlika vjernika. Ramazan šerif mubarek olsun, i da vas Uzvišeni Allah čuva svakog zla!".

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar