Ivan Ejub Kostić: Tariqa Ramadana već 90 dana varvarski drže u tamnici

Ivan Ejub Kostić:  Tariqa Ramadana već 90 dana varvarski drže u tamnici

Ivan Ejub Kostić, islamolog i jedan od osnivača i direktor Balkanskog centra za Bliski istok u Beogradu prisjetio se u povodu ramazana Tariqa Ramadana, uglednog profesora i najpoznatijeg evropskog islamskog učenjaka koji se već mjesecima nalazi u pritvoru u Francuskoj.

Ramadan, prosor na Oxfordu, autor brojnih knjiga i progresivni islamolog je pritvoren u Francuskoj zbog optužbi za, navodno, seksualno zlostavljanje dvije žene.

„Prije godinu dana na današnji dan u Granadi sam imao tu sreću, čast i radost da održim javno predavanje zajedno sa prof. Tariqom Ramadanom. Ovaj ramazan protiče u nesagledivoj tuzi zbog varvarskog, anticivilizacijskog i rasističkog tretmana francuskih pravosudnih organa prema prof. Ramadanu koga drže u samici već više od 90 dana, uprkos izuzetno lošem zdravstvenom stanju u kome se on nalazi! Najnovije vijesti govore o tome da glavni sudija nije odobrio pojavljivanje i saslušanje Tariqa Ramadana, uprkos stravičnom stanju u kome se on nalazi. Francuska s bezumnim idejama o “reformi” islama i prekrajanju Kur'ana je samo još jednom potvrdila da je i dan danas ostala barjaktar beskrupuloznog (neo)kolonijalizma i imperijalizma i najsurovijeg oblika rasizma koji uz to ide!“, napisao je Kostić.

Ramadan, unuk Hasan el Bennae, osnivača pokreta Muslimansko bratstvo prolazi najtežu golgotu u životu, koju mnogi smatraju montiranim procesom zbog njegovog autoriteta i otvorenih kritika rastuće islamofobije i desničarskih struja u Evropi. Ramadan je više puta boravio u posjeti Bosni i Hercegovini gdje je imao saradnju sa obrazovnim institucijama i davao veliku podršku radu Islamske zajednice u BiH.

Kostić je koautor je knjige „Progonjeni islam“ i član uređivačkog odbora naučnog časopisa „Centra za religijske nauke Kom“. Autor je mnogih naučnih radova i tekstova iz oblasti islamskih studija. Jedan je od urednika nedavno pokrenute on-line platforme za savremenu islamsku misao “Algoritam”.  

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar