Turska izbacila Dariwnovu teoriju evolucije iz škola

Turska izbacila Dariwnovu teoriju evolucije iz škola

Turska je u utorak najavila novi školski kurikulum bez teorije evolucije Charlesa Darwina.

Ministar obrazovanja Ismet Yilmaz je rekao da su glavni elementi evolucije već u naučnom kurikulumu, ali da se Darwinova teroija neće spominjati do fakulteta.

- Zato jer je iznad razine učenika i nije izravno povezana, teorija evolucije" nije dio školskog kurikuluma - rekao je Yilmaz.

Zastupnik oporbene Republikanske narodne stranke Mustafa Balbay je rekao da je uvreda za srednjoškolce reći da je teorija evolucije iznad mogućnosti njihovog razumijevanja.

- Dajete 18-godišnjem učeniku pravo da bira i bude biran, ali mu ne dajete pravo da u školi uči u teoriji evolucije... To znači biti ograničen i neuk. -

Teoriju evolucije odbacuju i kršćanski i muslimanski kreacionisti koji vjeruju da je Bog stvorio svijet kako je napisano u Bibliji i Kur'anu, odnosno u šest dana. Erdogan je u prošlosti govorio o odgajanju "pobožne generacije".

Kurikulum, koji će se primjenjivati od početka školske godine 2017-2018., također obvezuje sve brojnije vjerske škole da podučavaju da je koncept džihada u svom duhu domoljuban.

"Pravo značenje džihada je ljubav prema svojoj naciji", rekao je Yilmaz.

 Iako se džihad često prevodi kao "sveti rat", muslimanski teolozi ističu da se odnosi i na osobnu duhovnu borbu protiv grijeha.

Mehmet Balik, predsjednik sindikata djelatnika u obrazovanju i znanosti osudio je novi kurikulum.

- Nove politike koje zabranjuju podučavanje teorije evolucije i traže od škola da imaju prostorije za molitvu uništavaju načelo sekularizma  i znanstvena načela obrazovanja - rekao je. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar