Burne reakcije na izjave Petir | Bolje nositi bradu nego se slikati s onima koji su ubijali djecu

Piše: Faruk Vele

Navodi hrvatske zastupnice u Evropskom parlamentu Marijane Petir o Bosni i Hercegovini izazvali su brojne reakcije u bh. javnosti i na  društvenim mrežama.

Žene pod hidžabom

Petir je, podsjetimo, kazala da izražava zabrinutost trenutnom situacijom u BiH. Optužila je da uz granicu s Hrvatskom niču vehabijska naselja u koja se, kako je rekla, "vraćaju strani borci koji radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH“. 


Zastupnica Petir upitala je predstavnika Europske komisije prati li se dotok novca koji u BiH dolazi iz Saudijske Arabije, Turske i drugih islamskih zemalja. Rekla je da te zemlje „očigledno novac šalju u BiH s ciljem radikalizacije postojećeg stanovništva što onda dovodi do mogućih novih sigurnosnih prijetnji.“   

Tvrdi da je „sve više žena pod hidžabom i muškaraca koji klanjaju u BiH".

 „Poznato je da stiže novac iz zemalja koje su prijateljski orijentirane prema BiH, ali čini se da se taj novac koristi u pogrešne svrhe, pa se primjerice stipendiranje uvjetuje time da djevojke moraju nositi veo ili hidžab, a muškarci moraju pustiti bradu i ići na klanjanje inače neće dobiti stipendije“, rekla je Petir.

Đermana Šeta, savjetnica za netoleranciju prema muslimanima pri OSCE-ovom Kabinetu za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) oglasila se na društvenim mrežama:

Onim susjedima koji su zabrinuti za marame i brade, kratko pojašnjenje da Istanbulska nema nikakve veze sa islamom i muslimanima. Slobodno ratificirajte. Mi jesmo. Naša kuća široka za svakoga“.

Autor, publicista i profesor na Međunarodnom univerzitetu IUS u Sarajevu, dr. Emir Suljagić je u svom stilu naveo da je zastupnica Petir „dokaz da se zvanična Hrvatska nije odmakla od Tuđman-Šuškovog zločinačkog poduhvata protiv BiH i ne-Hrvata u njoj, a EU od "bolne, ali stvarne obnove kršćanske Evrope".


On je objavio fotografiju Petir sa osuđenim ratnim zločincem Dariom Kordićem.

„Žena na slici zagrljena sa Darijom Kordićem, osuđenim ubicom djece u Ahmićima zove se Marijana Petir. Ona je poslanica u Evropskom parlamentu. Mi u BiH smo zabrinuti da ljudi koji veličaju masovne ubice imaju pravo građanstva u EU“, naveo je.

Oglasio se i ugledni bh. reditelj Dino Mustafić, jedan od najboljih u regionu:

„Predrasude, poluinformacije i islamofobija su kontinuirani nastup pojedinih parlamentaraca iz Hrvatske u EU! Nije u pitanju neznanje i neobrazovanje, već strateški antibosanski lobi od naših susjeda".


Dr. Adnan Ibrahimović, vanredni profesor na Katedri za mehaniku, geomehaniku i geotehniku Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta (RGGF) Univerziteta u Tuzli napisao je na Twitter nalogu Mirjane Petir da njezini navodi nisu tačni, te naglasio:  

I ja sam musliman, nosim bradu i nosit ću je. I zato, baš što sam to i takav ne podržavam i ne fotografišem se sa osuđenim ratnim zločincima. A vi, Petirova? One koji su ubijali i djecu, na način da su ih pekli“.

Neka se izvini


Saša Magazinović, član Zajedničke komisije za EU integracije prokomentarisao je  izjavu Petir kao "političko lupetanje i nepoznavanje pravih činjenica".


Magazinović je za portal Klix.ba naveo da u "ograničenim umovima" postoje razni strahovi i to vrijedi za predstavnike svih zemalja ne samo u Hrvatskoj, već i u našoj zemlji, ali i Srbiji.

Dodao je da se svi sjete BiH kada imaju potrebu skrenuti pažnju sa zaista ogromnih problema u zemljama u regiji.

magazinovic.jpg - Burne reakcije na izjave Petir | Bolje nositi bradu nego se slikati s onima koji su ubijali djecu

"Gospođa Petir bi trebala znati da u BiH, Hrvatskoj i bilo gdje na svijetu neprijavljivanje krivičnog djela također predstavlja krivično djelo. Tako da bi morala biti svjesna toga da sva eventualna saznanja koja ima mora dostaviti institucijama vlasti. A ukoliko ih nema što pretpostavljam da je slučaj s ovim jer je ovo obično 'političko lupetanje' onda bar treba biti dovoljno kulturna da se izvini jer ne smije se na ovakav način igrati ni sa kim, a pogotovo ne sa čitavim narodima ili državom", pojasnio je Magazinović.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar