Napad u Liska ulici: EU ukinula sankcije hrvatskim ekstremistima

Napad u Liska ulici: EU ukinula sankcije hrvatskim ekstremistima

Evropska unija je ovih dana, tačno 21 godinu od jednog od najgorih poslijeratnih zločina nad Bošnjacima, počinjenog na Bajram, 10. marta 1997. godine u Mostaru, ukinula sankcije trojici hrvatskih ekstremista koji su učestvovali u napadu u kojem su ubili jednu osobu, a više od 20 je ranjeno, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Naime, Vijeće Evropske unije, odnosno radno tijelo predstavnica država članica je 1. marta 2018. godine i to na prijedlog visokog predstavnika Valentina Incka, usaglasilo tekst odluke o poništenju sankcija koje je donesene 17. marta 1997. godine trojici odgovornih za napad.

NICK je dobio i objavljuje dokument kojim se potvrđuje ukidanje sankcija.

Tada su pod sankcije EU, koje obuhvataju zabranu boravka u državama EU stavljene tri osobe bivši pripadnici Specijalne policije tzv. Hrvatske Republike ”Herceg-Bosne”, Ivan Hrkać Čikota, bivši pripadnik zloglasne Kažnjeničke bojne HVO), Božo Perić i Željko Planinić.

Vijeća EU na temelju članka J.2 Ugovora o Europskoj uniji o mjerama ograničavanja usmjerenim protiv osoba koje su počinile djela nasilja tijekom događaja u Mostaru 10. februara 1997., uzimajući u obzir Ugovor o Europskoj uniji, budući da je Europska komisija opredijeljena za politiku pomirenja i suradnje između zajednica u Mostaru te jačanje Federacije; budući da Vijeće smatra da događaji koji su se dogodili u Mostaru 10. februara 1997. predstavljaju prijetnju provedbi ove politike, budući da, u tom kontekstu, Vijeće smatra primjerenim da se nastavi provedba preporuka Ureda Visokog predstavnika u Sarajevu, prema kojima se osobama za koje je utvrđeno da su bile počinitelji nasilja tijekom spomenutih događaja zabrani putovanje u Europu i izvan nje,

DONIJELO JE OVO ZAJEDNIČKO STAJALIŠTE:

„1. Osobe s popisa u Prilogu su osobe, kojima nije dozvoljen ulazak na državna područja država članica“ – navedeno je između ostalog u odluci iz 17. marta 1997., koja je prije nekoliko dana, na prijedlog Incka poništena!

Skandalozna odluka Evropske unije dolazi tačno na 11. godišnjicu stravičnog napada na mostarske Bošnjake, pri čemu je među povrijeđenima tada bio i mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

U Liska ulici kod harema u Liska parku 10. februara 1997. godine dogodio se napad u kojem je ubijen Šefik Sulejmanić, a ranjeno više od 20 Bošnjaka. Dogodilo se to na Bajram, kada je nekoliko stotina Bošnjaka obilazilo mezarja.

Po optužnici Kantonalnog tužilaštva Mostar, optuženi Marko Radić na dužnosti zapovjednika Policijske uprave Mostar, u zapadnom dijelu grada, rukovodio je grupom policajaca Policijske uprave Mostar i pripadnika Specijalne policije tzv. Hrvatske Republike ”Herceg-Bosne’.

Oni su 10. februara 1997. godine u 14 sati, naoružani pištoljima i palicama, zajedno napali grupu od nekoliko stotina Bošnjaka u Liska parku u Mostaru uslijed čega je smrtno ranjen Šefik Sulejmanović, a Seid Maksumić i Safet Radoš teško su povrijeđeni, dok je lakše povrede zadobilo dvadeset dvoje ljudi.

Tom prilikom je bio ranjen i tadašnji mostarski muftija Seid ef. Smajkić.  Suđenje optuženima je počelo 15. decembra 2011. godine na Kantonalnom sudu u Mostaru.

Ivan Hrkać Ćikota je, uprkos sankcijama EU boravio cijelo vrijeme u Hrvatskoj, i to u Splitu gdje mu se sudilo za ratne zločine prema optužnici Tužilaštva BiH za ratne zločine nad Bošnajcima. No, Hrkaća je hrvatski sud oslobodio, a Vrhovni sud Hrvatske nedavno potvrdio oslobađajući presudu.

Optužnica protiv Hrkaća potvrđena je još 2008. godine, a Tužiteljstvo BiH ga je u sedam točaka teretilo za zločine protiv ratnih zarobljenika i ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar