Porodica iz Gornjeg Vakufa: Morat ćemo uništiti malinjak

Porodica iz Gornjeg Vakufa: Morat ćemo uništiti malinjak

"Da ste me prošle godine pitali da li se od malinarstva može živjeti i preživjeti, rekao bi vam da se može ostvariti veoma dobra zarada, čak nečija godišnja zarada, ali ove godine je situacija posve drugačija. Ljudi su razočarani i više ne vide perspektivu u ovom poslu, čak štaviše, svi se samo nadamo da ćemo uspjeti izvući uložena sredstva", ovako priču započinje Muamer Čaušević čija porodica živi u selu Voljice, blizu Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Oni se već četiri godine bave malinarstvom i povrtlarstvom. Obrađuju 3 duluma maline i to dva duluma sorte Miker i jedan dulum sorte Vilamet te tri duluma krompira i tri dulum kupusa, prenosi Agroklub.ba.

Izuzetno teška malinarska godina

"Ja sam zaposlen, otac Salih je penzioner, a supruga Naila iako je fakultetski obrazovana i treba uskoro magistrirati, ne može da nađe posao pa smo se odlučili na poljoprivredu kao neophodni dodatni izvor prihoda", otkriva Muamer i dodaje da kada je malinarstvo u pitanju, ovo je bila izuzetno teška godina.

"Imali smo velike štete u malinjaku, što zbog snijega, što kasnije zbog mraza, tako da smo od proljeća imali velika ulaganja dok smo ih oporavili od izmrzlina. Ali sad nas bacaju u još goru situaciju, gdje traže od nas da teško stečenu malinu dajemo u bescijenje i pitanje je da li ćemo uopšte uspijeti izvući dosad uloženi novac", ogorčeno priča Čaušević koji se nada da cijena od 1,5 KM po kilogramu neće ostati i zadnja.

Zadovoljni lokalnim otkupljivačem, ali...

"Ako se ostane na toj cijeni, bit ćemo prisiljeni uništavati već dozrelu malinu i malinjake", kaže Muamer i pojašnjava da bi branje malina trebalo potrajati do kraja jula, ako ne i duže.

"Ove je godine sorta Miker počela da zrije kasnije u odnosu na prošlu godinu. Što se plasmana tiče, imamo lokalnog otkupljivača koji dolazi na adresu po maline. Tom stranom saradnje smo zadovoljni, samo se nadamo da nećemo biti prisiljeni na raskid ugovora i uništenje maline zbog niske cijene", nada se ovaj vrijedni malinar koji se ipak vodi po onoj poslovici - ne drži sva jaja u istoj košari. Tako se osim malinarstvom, bavi i povrtlarstvom.

Sami traže kupca za povrće

"Što se tiče plasmana povrća, za krompir i kupus sami tražimo kupca, tj. prodajemo ih na pijaci ili ugostiteljskim objektima. I u ovom poslu je prodajna cijena jako niska za uloženi trud, ali opet uspijemo biti u plusu i trudimo se da nešto radimo i pošteno zaradimo", zaključuje Muamer Čaušević u čijoj se porodici trude sami stići uraditi što više posla u kojima sudjeluju svi radno sposobni članovi, a rado pomognu i djeca te po potrebi angažiraju i pomoć.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar