Životna drama Hakana Šukura: Heroj nacije koji se nikada neće vratiti kući

U Turskoj se i danas sjećaju fotografije sa vjenčanja jednog od najvećih fudbalera nacije, pobjednika Kupa UEFA, igrača koji je igrao u polufinalu Svjetskog prvenstva.

Na slici, Hakan Šukur se nalazi  pored dva svjedoka, današnjeg predsjednika države, Recep Tayyip Erdogana i Fethullaha Gulena, vjerski učenjak kojeg država Turska dovodi u vezu s pokušajem puča u julu 2016. godine.

Vjenčanje bi trebao biti jedan od najsretnijih događaja u životu čovjeka, ali ne i za Šukura.

Veliki nogometaš

Žena koju je oženio tog dana je danas mrtva, Šukurov otac je bio u zatvoru, a igrač koji je dres reprezentacije nosio 112 puta nalazi se u izgnanstvu. Ako se ikad vrati u svoju zemlju, suočit će se s optužbama da je vrijeđao predsjednika i da je podržavao pokušaj državnog udara. Čak bi se mogao suočiti i sa smrtnom kaznom.

erdogan-hakan-sukur-Reuters-Umit-Bektas.jpg - Hakan Šukur: Heroj nacije koji se nikada neće vratiti kući

S Erdoganom: Iz lijepih vremena

"Nikad više neće vidjeti svog oca, sve što je ikada imao je izgubljeno. Šukur je izgubio svoju zemlju", kazao je Šukur, prenosi portal Live387.ba pozivajući se na The Guardian.

Bio je legenda u zemlji gdje jedu, piju i sanjaju fudbal. Imao je sve: golgeter Galatasaraya i reprezentacije uživao je veliko poštovanje i od navijača ostalih turskih divova, Fenerbahčea i Bešiktaša. Čak je upisao i devet nastupa za Blackburn Rovers u sezoni 2002-03.

Nakon odlaska u mirovinu, u dobi od 36 godina, odlazi u politiku. Šukur je predstavljao AK Partiju koja je i danas na vlasti. A onda, iznenada, katastrofa.

Njegov brak završio je razvodom. Njegova bivša supruga Esra poginula je u potresu 1999. godine koji je u Izmiru i Istanbulu uzeo živote najmanje 17.000 ljudi. Šukur je u to vrijeme bio stručni komentator za TRT, nacionalne TV kuće.

Njegovi politički oslonci promovisali su ga da postane zastupnik vladajuće Stranke pravde i razvoja, Erdoganove stranke. Ali on je zadržao blisku vezu s Gulenom, drugim muškaracem sa fotografije.

Gulen živi u Pennsylvaniji, ali se očajnički želi vratiti u Tursku kako bi formirao vlast. Tako je 2013., kada je vlada odlučila zatvoriti škole koje su vodile gulenisti (imaju veliku mrežu škola širom svijeta), Šukur je podnio ostavku u AK Partiji i postao nezavisni zastupnik. Počelo je rasulo.

Godine 2016. Šukur je optužen za uvredu predsjednika putem društvenih mreža. Rekao je kako nije namjeravao ciljati predsjednika, ali tužitelji kažu da su Tweetovi jasno povezani s Erdoganom.

Bijeg se u Ameriku

Zatim, propali državni udar bio je pripisan gulenistima. Više od 300 ljudi je izgubilo živote. U mjesecima koji su uslijedili, najmanje 120.000 je izgubilo posao, a najmanje 50.000 ih je uhapšeno uz opravdanje da su bili povezani sa pokušajem puča.

Uhapšen je i Šukur. Tužitelji u pokrajini Sakarya optužili su ga za članstvo u oružanoj terorističkoj grupi, prenijela je državna agencija Anadolija, pozivajući se na ono što Ankara naziva FETO.

Šukur je imao priliku odreći se Gulena i osigurati slobodu i sigurnost, ali nije. Šukurov otac, Selmet, uhapšen je u džamiji u Adapazariju. Oni su bili optuženi da financijski podupiru državni udar i zaplijenjeni su im novac i imovina. Šukur je uspio pobjeći u SAD.

Šukur ostaje u izgnanstvu, okružen uspomenama na njegovu sjajnu fudbalsku karijeru. No, u Turskoj, gdje je nekada na svakom stadionu odzvanjalo Hakan Šukur, danas nema ni traga ni glasa o ovom fudbalskom velikanu.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar