Erdogan: 15. juli je simbol turske nacionalne povijesti, demokratije i jedinstva

Erdogan: 15. juli je simbol turske nacionalne povijesti, demokratije i jedinstva

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da je 15. juli službeno proglašen jednim od nacionalnih memorijalnih dana Turske pod nazivom "Dan demokratije i nacionalnog jedinstva".

To je memorijalni dan nakon pokušaja državnog udara 15. jula prošle godine, rekao je jučer turski predsjednik govoreći   o  knjizi "Analiza: 15. jula - Pobjeda narodne volje" na  simpozijumu o ljudskim pravima u sjedištu AK partije, javlja reporterka Fene iz Ankare.

Ovaj događaj upriličen je   u  okviru  komemorativnih  programa povodom obilježavanja prve godišnjice od pokušaja državnog udara u Turskoj, koji se dogodio 15.jula 2016.godine.

-Datum 15. juli postao je jedan od simbola naše nacionalne povijesti, baš kao i pobjeda Manzikerta, osvajanje Istanbula i pobjeda  30. augusta,  kao i osnivanje Seljuka,  Osmanske države i naše Republike -kazao je Erdogan.

Dodao je  da još ima onih koji nisu u stanju shvatiti značenje 15. jula, iako je prošlo godinu dana.

Po njegovim riječima reformama koje su sprovedene poslije pokušaja državnog udara 15.jula, turske oružane snage oslobođene su od napada pučista,  i restrukturirane na način,  da isključivo služe zaštiti sigurnosti i interesima Turske.

-Mi smo brzo spasili našu vojsku, uključujući sve jedinice vojske, mornarice i zračne snage, od vanjske zavisnosti u smislu oružja, opreme i tehnološke infrastrukture, a sve zahvaljujući reformama koje sprovodimo u oblasti odbrambene industrije - ističe Erdogan.

Osvrnuvši se  na teroriste, učesnike  državnog udara i njihove saradnike, Erdogan je rekao da su "u bolu, jer znaju da neće moći nanijeti nove udarce Turskoj poput 27. maja ili 12. septembra, niti izazvati  novu tragediju poput 28. februara". 

-Oni su uznemireni, jer vide da ova zemlja neće dozvoliti novi 15. juli - rekao je turski predsjednik.

Nacija, koja je zaustavila mlazne avione, helikoptere i tenkove, ne može se  lahko savladati, poručio je. 

U  Turskoj se ove sedmice nizom manifestacija  obilježava  prva godišnjica pokušaja državnog  udara koji se dogodio u noći  15. jula, a  za koji Ankara okrivljuje pristalice organizacije FETO predvođene Fethullahom Gulenom.

Centralni događaj bit će upriličen 15. jula,  kada će  ispred Predsjedničke palate biti otkriven spomenik šehidima.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar