"Ovo je udar na BiH"

Burne reakcije izazvala je informacija da članovi Centralne izborne komisije BiH u narednim planiraju donijeti odluku o određivanju broja delegata koji se bira iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih u Dom FBiH, prenosi INS.

Prema informacijama Žurnala.info, CIK će razmatrati dva prijedloga, ali oba prijedloga, suštinski, omogućavaju Draganu Čoviću i HDZ-u BiH potpunu kontrolu u Domu naroda FBiH. 

Prema prijedlozima, iz USK se bira 7 delegata, od čega 3 iz reda bošnjačkog, tri iz reda srpskog, i jedan iz reda Ostalih.  Iz Posavskog kantona bira se samo jedan delegat iz reda hrvatskog naroda. 

Iz Tuzlanskog kantona se bira 9 delegata, uključujući 5 Bošnjaka, dva Srbina i dva iz reda Ostalih.  Iz Zeničko-Dobojskog se bira 7 delegata - četiri Bošnjaka, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Ostali. 

Iz BPK nema određenog broja delegata.  SBK bi davao pet delegata, od čega jedan Bošnjak i četiri Hrvata.  Iz HNK bi se biralo sedam delegata, pet Hrvata i dva Srbina.

VEZANI TEKST >>> Dennis Gratz: Odluke CIK-a nisu iznad Ustava Federacije

Iz ZHK birala bi se četiri delegata hrvatske nacionalnosti. 

Iz Kantona Sarajevo bi bilo izabrano 12 delegata, četiri Bošnjaka, pet Srba i tri Ostala.  Livanjski kanton bi dao šest delegata, dva Hrvata i četiri Srbina.  Ovo bi značilo da bi HDZ vjerovatno imao svih sedamnaest delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH, čime bi, praktički obezbijedio sebi sve poluge vlasti.

Građanski savez: Prijedlog CIK-a je državni udar

Građanski savez (GS) najoštrije osudio prijedlog formule raspodjele mandata u Domu naroda FBiH koji je objavio Žurnal.

Ukoliko Centralna izborna komisija (CIK) zaista usvoji aparthejdski prijedlog po kojem bi stotinjakak hiljada birača HDZ-a imalo mogućnost da zauvijek drži potpunu kontrolu u klubu Hrvata u Domu naroda, onda se može slobodno reći da je u BiH izvršen državni udar.  

„Ukoliko se Hrvatima iz BPK, USK, SK zabrani ulazak u Dom naroda, što je suština prijedloga CIK-a, onda bi bilo nemoguće formiranje vlasti bez HDZ-a u svakoj mogućoj varijanti i time bi bila završena demokratska borba u BiH. Postavlja se pitanje svrhe demokratskog političkog života ako se zna da će jedna stranka zauvijek biti vlast“, navode iz ove stranke, te dodaju:  

„Nadalje, postaje jasno da je uloga međunarodne zajendnice, posebno procesa EU integracija, postala takva da predstavlja ključni mehanizam za ostvarenje ratnih ciljeva Tuđmana i Miloševića. Čak ni na vrhuncu moći agresorskih vojski na teritoriju BiH rukovodstvo RBiH nije bilo spremno pristati na prijedlog kakav CIK očito sprema. Treba imati na umu da je Ustavni sud donio sramnu i anticivilizacijsku odluku u slučaju Ljubić uz podršku dijela stranih sudija, iako sama odluka nema veze sa vođenjem rata pravnim nasiljem od strane CIK“.   

GS-a pozivaju „sve one koji su svjesni kataklizmičnih i nepopravljivih posljedica ovakve moguće“ odluke da budu spremni pozvati svoje članove, simpatizere, aktiviste na proteste i svaki oblik borbe protiv uvođenja rasnog zakona.

„Valjda je svima jasno da ljudska i građanska prava u današnjoj EU prestaju tamo gdje počinje muslimanska većina. S obzirom na učešće EU u porobljavanju demokratske većine u BiH drugog zaključka ne može biti“, navodi se u saopćenju.

SDP, DF, SBB, NS: Neprihvatljiv dokument CIK-a

U Centrali SDP BiH održan je sastanak delegacija ove stranke, DF-a, SBB-a i Naše stranke o nametanju rješenja za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH, prenosi je NAP.

Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović Arapović kazala je da rezolutno traže od Centralne izborne komisije da obustavi i odbaci odluku o popuni Doma naroda.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da je nedopustivo da su se pojedini članovi CIK-a stavili iznad Ustava.

- Danas na sjednici Kolegija nije bilo većine za uvrštavanje na dnevni red spornih odluka. Vrlo je indikativno da u trenutku dok EU i Ambasada SAD pokušavaju privoliti stranke na kompromis CIK to sve nipodaštava. Ovo je pokušaj udara na BiH i bez obzira što u zakonu stoji da imaju imunitet da rade to, izlaze iz svoje nadležnosti – smatra Nikšić.

Nikšić je dodao i da očekuju da se oglasi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko te da reagira, kao i da u SDA odluče šta žele, da li BiH ili će i dalje biti uz HDZ BiH.

- Ukoliko se nastavi ovaj proces u CIK-u, mi ćemo razmisliti da se povučemo iz Parlamenta -  kazao je Nikšić.

Predsjednik DF-a Željko Komšić kazao je da mu je drago što je Kolegij CIK-a odbio razmatrati ova dva dokumenta.

- Možete li vjerovati da za Goražde nije predviđeno da iko uđe kao da niko tamo ne živi. Ko je šta s kim dogovarao ja ne znam. Ja pozivam predsjednicu CIK-a da kaže je li ovo dogovoreno na sastanku s Borjanom Krišto. Neka izađe javno i kaže šta je posrijedi. Meni će biti drago ako se ljudi u CIK-u vrate ustavnom djelovanju i da poštuju volju izbora građana ma koga oni izabrali – kazao je Komšić.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke kazao je da su reagirali jer se radi o dokumentu koji je CIK namjeravao usvojiti, a napravio bi građane drugog ili trećeg reda.

- Danas s nama osim opozicije imamo i stranku iz vlasti. Nadam se da će biti još onih koji će se priključiti. Meni je drago da je HDZ BiH izašao s ovim jer je sada vidljivo šta oni žele. Ako ovo uspijemo zaustaviti to će biti naša pobjeda pred onu konačnu 2018. - kazao je Kojović.

 SDA: Apsolutno je neprihvatljivo da CIK donosi bilo kakvu odluku o tome

SDA poziva Centralnu izbornu komisiju BiH da se odmah očituje povodom uznemiravajućih informacija koje su objavili pojedini mediji vezano za navodnu pripremu odluke kojom se, na način suprotan odredbama Ustava Federacije BiH, određuje broj delegata koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih iz zakonodavnog tijela svakog kantona.

Apsolutno je neprihvatljivo da CIK donosi bilo kakvu odluku o tome dok su u toku pokušaji da se to pitanje uredi odgovarajućim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Svako buduće rješenje u vezi sa raspodjelom delegata iz svakog kantona mora striktno poštovati odgovarajuće odredbe Ustava Federacije BiH.

Za SDA nije prihvatljivo bilo kakvo rješenje koje nije u skladu sa Ustavom Federacije BiH.

Šepić: Spriječiti Čovićev pokušaj uvođenja nacionalnog apartheida i segregacije

Nezavisni blok (NB) smatra da, medijske informacije o tome da bi članovi Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) u narednim danima trebali donijeti odluku o određivanju broja delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih u Dom FBiH, treba uzeti vrlo ozbiljno u obzir.

NB posebno zabrinjavaju informacije o tome da će CIK razmatrati dva prijedloga, "koja u suštini omogućavaju Draganu Čoviću i HDZ-u BiH potpunu kontrolu u Domu naroda FBiH, te da se ova institucija, koja je pod očitim političkim uticajem, želi staviti iznad ustava i zakona".

- U 'radnom materijalu' CIK-a, nema mjesta za Hrvate iz Tuzle, Krajine, Sarajeva, ali nema ni mjesta za Bošnjake iz Hercegovine, iz SBK nema mjesta za Srbe… Dragan Čović i njegov HDZ već duže vremena pokušavaju da pod paskom konstitutivnosti nametnu segregaciju i nacionalni apartheid u Bosni i Hercegovini - navodi NB u saopćenju za javnost.

Istovremeno, ističe da sudovi za ljudska prava, kao i presude međunarodnih i domaćih sudova nalažu upravo suprotno - da svako ima pravo biti biran na prostoru čitave države, a da se spomenutim prijedlozima uvode dodatne zabrane i trajne podjele, što je neprihvatljivo za svaku političku stranku koja želi demokratsko i otvoreno društvo.

- Čović, uz podršku Milorada Dodika, putem političkog uticaja na CIKBiH želi na neustavan i neprihvatljiv način zaobići ustave i zakone u Bosni i Hercegovini i nametnuti diskriminatorski model popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. CIK je politička marioneta Dodika i Čovića, a njihovi partneri u vlasti SDA i SBB, razmišljajući samo o raspodjeli fotelja i privatnim interesima, nisu učinili ništa kako bi institucije stavili u funkciju interesa građana - izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.

Dodao je da će Nezavisni blok u Parlamentu BiH poduzeti sve radnje kako bi zaustavili ovaj nedemokratski udar na prava svih građana i naroda u našoj državi.

- Mi kao novi politički projekat imamo za cilj da omogućimo jednaka prava svima na cijelom prostoru zemlje, a ovim 'radnim materijalom' Čovićev HDZ diskriminira ljude koji su tokom rata već doživjeli veliku nepravdu. Pozivamo i ostale demokratske stranke i međunarodnu zajednicu da se spriječi ovaj pokušaj uvođenja nacionalnog apartheida i segregacije - kazao je Šepić, saopćeno je iz Pres-službe NB-a.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar