Hadžidedić na Krugu 99: Jedini spas za BiH je državotvorna svijest

Hadžidedić na Krugu 99: Jedini spas za BiH je državotvorna svijest

Jedini spas za Bosnu i Hercegovinu je da razvije državotvornu svijest i odgovoji novu elitu koja će o njoj razmišljati kao o jedinstvenoj, suverenoj državi, izjavio je danas u Sarajevu stručnjak za međunarodne odnose Zlatko Hadžidedić, javlja Anadolija.

Hadžidedić je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijecije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Bosna i Hercegovina u procjepu internacionalnih real politika", istakao da u Bosni i Hercegovoni nedostaje elementarna politička svijest - svijest o državi, suverenitetu.

"Mi imamo politakantsku svijest koja polazi od pretpostavke da je zemlju moguće dijeliti, rasparčavati, pretvarati u privatnu svojinu i tako dalje i pritom još uvijek izvući neku dobit, ne samo za sebe nego i za oligarhije koje se nalaze oko etnonacionalnih stranaka koje su na vlasti", kazao je Hedžidedić.

Prema njegovom mišljenju, radi se o ozbiljnoj iluziji koja ima "tragične posljedice za stanovništvo BiH".

"Danas se ponovo priča o tome da predstoje sukobi u BiH, da je neminovan rat, da rastu tenzije... Više sam puta govorio da je rat kao takav nemoguć zbog toga što zemlje na Balkanu jednostavno ne posjeduju resurse da započnu rat. Međutim, velike sile imaju svoje interese i nastoje proizvesti atmosferu straha i rata koja bi pogodovala da se ponovno započnu neka nova prekrajanja, putem nekih novih mirovnih konferencija ili pseudokonferencija kakve se spremaju", rekao je Hadžidedić.

Sarajevski profesor smatra da je BiH zasnovana na principu koji se ne uklapa u postojeći svjetski poredak.

"Suverene nacionalne države čine postojeći svjetski poredak, a BiH je u startu odlučila da se ne definira kao nacionalna država, kao država, recimo svih Bosanaca. Odlučila je da prihvati model koji je preuzet iz ZAVNOBIH-a, pa da ga onda još i teritorijalizira, da rasparča vlastitu teritoriju i dodijeli etnonacionalnim strankama vlastite posjede", smatra stručnjak za međunarodne odnose.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar