Povampireni nacionalizam u EU regati

Povampireni nacionalizam u EU regati

Piše: Muhamed Jusić

Ponovo smo u Banjoj Luci svjedočili erupciji radikalnog nacionalizma u pomno režiranoj priredbi nazvanoj obilježavanje Dana Republike Srpske.

Nastranu što se čitav svijet ismijava smotri poštara i vatrogasaca, i što skupu osim ruskog ambasadora nije prisustvovao niti jedan respektabilan ambasador ili zvaničnik bilo koje države a posebno članica EU-a. Jasno je i to da zvanično Sarajevo, barem oni to tako objašnjavaju, ne žele da upada u zamku izolovanog Milorada Dodika i nasjeda na njegove provokacije od kojih on politički profitira, prenosi   Al Jezeera.

Bosanska politika tvrdi kako je Dodiku ostalo samo to da se igra folklorom i glumi državu, a da je svoju pravu snagu pokazao kada je morao povući odluku o nelegalnom referendumu. Ipak, sve ono što se tamo dešavalo ne treba uzimati olahko. Kada je rat devedesetih počinjao također se govorilo o tome kako se ne treba osvrtati na provokacije ekstremista i kako "civilizovani svijet" neće dozvoliti eskalaciju sukoba. Znamo kako se to završilo.

Zato ne bi bilo dobro da se tek tako pređe preko svega što smo vidjeli i čuli u Banjoj Luci samo zato što je postignuta prešutna saglasnost u BiH, pa čini se i u svijetu, da se Dodika jednostavno ignoriše. Posebno ne bi bilo dobro da se olahko preko bala povampirenog nacionalizma u Briselu i drugim svjetskim metropolama koje odlučuju o Zapadnom Balkanu olahko pređe preko banjolučkih poruka. A one su brojne.

Prvo je nedopustivo tolerisanje nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, jer je to podrivanje ustavnog poretka. Nastranu igra s donošenjem nekog novog zakona sa istim sadržajem kako bi se izigrala odluka Suda.

Podrška Srbije

Sve normalne ljude bi trebala zabrinuti činjenica da su postrojeni pripadnici policije sa skoro identičnim obilježjima i pod istim simbolima pod kojima su pred Međunarodnim sudom pravde bili presuđeni za genocid i da su tome prisustvovali zvaničnici Republike Srbije koja je pred istim sudom osuđena da nije učinila ništa da spriječi zločin genocida iako je to mogla. Poruka je i to da se postrojavanje pripadnika tog MUP-a desilo na dan kada su proklamovani genocidni ciljevi.

I ne samo to, nego su se na skupu čule poruke koje nisu tako jasno izgovarane ni u vrijeme trajanja agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Tada danas pravomoćno presuđeni ratni zločinci koji su osnivali tzv. Srpsku republiku BiH nisu tako otvoreno govorili o ujedinjenju sa Srbijom kao što je u Banjoj Luci govorio bivši predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

I ustvari, ovo je suština problema. Dodika bi se lahko ignorisalo i stavilo u "karantin" da nema podrške Srbije koja je očita u svemu što radi. Sjećamo se kako je u Beogradu zasjedalo nacionalno vijeće za sigurnost kada je Tanjug plasirao lažnu vijest o tome kako je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio navodno priznanje Kosova. Besmisleno je pitati hoće li nakon izjava u Banjoj Luci iko zasjedati u Beogradu ili se barem ograditi od izrečenih stavova u ime Srbije.

Zato nas sve treba zabrinuti prisustvo delegacije Republike Srbije u kojoj su bili potpredsjednik Vlade Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin sa delegacijom Ministarstva odbrane, te generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković. Jasno je da "reformisani" Aleksandar Vučić svojim nedolaskom nastavlja sa taktičkom igrom dodvoravanja Zapadu, ali odabir sastava njegove delegacije jasno govori o stavu Srbije.

Čini se da se radi o dobro podijeljenim ulogama. Predsjednik Vučić ima svoj alter ego oličen u ministru Vulinu, bivšem predsjedniku i što je najžalosnije poglavaru Srpske pravoslavne crkve [patrijarhu Irineju] od koje bi se očekivalo da bude moralni korektiv društva.

Vučićevo taktiziranje

Jasno je da gospodin Vučić taktizira jer je još uvijek jedan od uslova za napredak Srbije na putu EU pored pregovora sa Prištinom i regionalna saradnja, čitaj: odnos prema BIH. Zamislimo kako bi se Vučić i Srbija odnosili prema BiH kada tog uslova ne bi bilo. Zapravo, ne trebamo zamišljati. Dovoljno je da vidimo šta je Nikolić govorio 9. januara u Banjoj Luci, a šta dok je bio predsjednik.

Zato se u Briselu najmanje mora čuti i dobro osluhnuti ono što se govorilo u Banjoj Luci. Ovo naglašavam zato što je nevjerovatna šutnja u bh. medijima, političkoj i svakoj drugoj javnosti o najavljenoj novoj strategiji proširenja EU-a na Zapadni Balkan.

O tzv. modelu regate se već duže vremena govorka u Briselu i diplomatskim krugovima. Nije se tačno znalo šta će nova strategija sadržavati ali su dobronamjerni dobri poznavaoci prilika upozoravali da bi se moglo raditi o planu da se do 2025. Srbija i Crna Gora prime, pa onda možda Albanija i Makedonija, a da se BiH i Kosovu ostavi neka dugoročna vizija članstva ili da se na kraju, ako se EU do tada ne raspadne, ponudi neki specijalni status pridruženog člana. Mislio sam da će se o ovome početi govoriti u našoj javnosti kad se za plan čuje. Nažalost, to se nije desilo.

Nije se to desilo ni nakon što su na mogući plan upozorili zastupnici Jasenko Selimović i Tanja Fajon. Briselski mediji o tome su pisali početkom sedmice. Opet ništa. Kažu da bi strategija mogla biti zvanično predstavljena 7. ili 14. februara i da je veći dio još uvijek "u zagradama" što znači da bi se evropske birokrate mogle i razuvjeriti ako bi se javnost, pogotovo ona politička, pokrenula.

Hrvatska prerano primljena u EU

Nakon onoga što smo vidjeli i čuli u Banjoj Luci možemo samo zamisliti kako bi se Srbija ponašala i kakav bi odnos imala prema BiH kada više ne bi bila uslovljena od EU-a.

Evropa je, postaje to sve očitije, napravila grešku kada je prerano Hrvatsku primila u članstvo. Vidi se to ovih dana. Tada su nas mnogi u svijetu, a takvih je bilo i u Sarajevu, uvjeravali, kako će biti dobro za BiH da imamo "evropsku Hrvatsku" koja će odustati od snova o podjeli BiH i stvaranju etničkih geta u njoj. Ovih danas smo svjedoci kuda nas je to dovelo.

Hoće li Evropa napraviti još jednu takvu, možda i veću, grešku prihvaćanjem "regata modela" zavisit će i od toga hoće li do njenih ušiju doći poruke iz Banje Luke.

Ako ih bude čula, a početkom februara nam poruči kako u Evropu možemo samo na začelju regate, ili nam kaže kako će do zemalja Balkana biti da se same izbore za svoje mjesto u tom nizu, a dobro znaju ko blokira i sa čijim blagoslovom funkcionisanje državnih institucija u BiH, onda ćemo znati da to nije posljedica samo birokratske površnosti nego još jedna u nizu poruka Bosni i Hercegovini.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar