Seid ef. Smajkić: Ne razumijemo ovu histeriju, potrebni su pročišćenje i pokajanje

 Seid ef. Smajkić: Ne razumijemo ovu histeriju, potrebni su pročišćenje i pokajanje

Razgovarao: Faruk Vele

Nama u Mostaru nije bio potreban Tribunal u Hagu da bismo se uvjerili u neljudska, amoralna i anticivilizacijska djela optuženih i presuđenih zločinaca, kazao je u razgovoru za bh. informativni servis INS Seid ef. Smajkić, dugogodišnji mostarski muftija i svjedok Haškog tribunala u slučaju "Jadranko Prlić i ostali".

Smajkić, svjedok i učesnik historijskih događaja tokom agresije na BiH, smatra da su najviši vojni i politički zvaničnici tzv. Herceg-Bosne, kreatori i izvršioci nekih od najtežih krivičnih djela na suverenu, nezavisnu, cjelovitu i međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake u njoj.

Provociraju sukobe

Međutim, hrvatski politički vrh u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, umjesto katarze i pomirenja, prihvata i slijedi euforiju.

"Ne radi se na pomirenju, nego provocira konflikte. Dovoljno je navesti primjer Stoca i Mostara, Veleža, neprikladnih naziva ulica i sl. Potrebno je malo odvažnosti i morala za iskorak u pravcu jačanja povjerenja i izgradnje zajedničke budućnosti. Gospodin Nobilo i drugi neopterećeni nacionalizmom političari su ovih dana divno poručili: "Ključ uspjeha u našem društvu je distancirati se od zločinaca i neprijateljskog djelovanja". Ja bih ovome dodao: takmičenje u dobru i neutralizacija negativnih tendencija", zaključio je Smajkić.

Prema njegovim riječima, ova presuda će, očito je, izazvati kontraverzne reakcije, zavisno od tabora svrstavanja i ugla posmatranja ovog izuzetno složenog pravnog slučaja.

"Međutim, nama preživjelim svjedocima golgote Mostara i drugih bh. teritorija, nasilno uvučenih u tzv. "političku, kulturnu, gospodarstvenu i područnu cjelinu" tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, ova presuda ne predstavlja nikakvo iznenađenje", govori Smajkić, koji i danas uživa nepodijeljeno poštovanje u gradu na Neretvi.

Naime, podsjeća Smajkić, već  s utemeljenjem tzv. HZHB novembra 1991. godine nastaje prijelomni trenutak u sunovratu Mostara, jer tada "zadrti nacionalisti dobivaju šansu da uzmu ključeve grada".

"Domalo isti su proizveli katastrofalne, tragične posljedice koje nije doživio nijedan narod niti ijedna sredina u skorijoj historiji na ovim prostorima. Odmah nakon utemeljenja tzv. HZHB sasvim jasno se pokazalo da HDZ, poput sestrinskog mu SDS-a, ruši državne institucije Republike Bosne i Hercegovine i da joj nije cilj opstanak same države. Primjera za to je na pretek", prisjeća se nekadašnju mostarski muftija.

Spomenuo je formiranje paralelnih vojnih struktura. One su, indikativno, trebale "brinuti o obrani suvereniteta Hrvatske zajednice Herceg-Bosna i o zaštiti hrvatskog naroda, napadnutog od bilo kojeg agresora", dok je formalna izjava o zajedničkoj borbi za očuvanje suvereniteta Republike Bosne i Hercegovine, u stvari, samo "deklarativno pokriće za realizaciju velikodržavnih ambicija Republike Hrvatske".

"Tako institucije međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine nisu mogle ostvariti nikakvu ulogu na teritorijima pod kontrolom HDZ-a, gdje su vlast vršile institucije tzv. Herceg-Bosna-e. Dobro mi je poznato da je u prvoj fazi oslobađanja Mostara od zajedničkog agresora (JNA i paravojnih formacija SDS-a),  HVO-a je više brinuo oko toga kakva će biti obilježja HVO-a i Armije RBiH i ko će se komu podčiniti nego kako se osloboditi agresora i dokle u oslobađajućoj akciji napredovati", naglasio je on.

Antidržavni put

Nakon kraće zajedničke vojne operacije Armije RBiH i HVO-a protiv JNA, sjeća se Smajkić, paravojnih jedinica SDS-a i rezervista iz Srbije i Crne Gore i njihovog progona iz Mostara i doline Neretve, HVO negira ulogu Armije RBiH u ovom činu i odlučno istrajava na svom "separatističkom, antidržavnom putu te vojnom i političkom angažmanu usmjerenom protiv Armije RBiH i teritorijalnog integriteta i suverenieta Republike Bosne i Hercegovine".

"Kad HDZ-u nije uspjelo na miran način zaokružiti zacrtane teritorije u okvire tzv. HZHB, kreće u bespoštedan rat protiv armije RBiH i bošnjačkog naroda, računajući na snažnu podršku Republike Hrvatske i paravojnih formacija SDS-a u ostvarenju tog cilja. Bili su potpuno uvjereni da Bošnjaci i drugi koji se bore za suverenu i cjelovitu Republiku Bosnu i Hercegovinu neće imati potencijala da se u takvoj konstelaciji odnosa odbrane. Brojni su instrumenti kojima su to zamislili ostvariti, o čemu je jučer Žalbeno vijeće suda u Hagu naširoko raspravljalo i valjanim činjenicama potkrijepilo", objašnjava naš sagovornik.

Komentirajući žestoke reakcije iz Hrvatske i od čelnika bh. Hrvata, Smajkić, veli, da ne razumije takvo nešto.

"Zaista ne razumijemo histeričnost političkih predstavnika bh. Hrvata i onih iz Hrvatske koji negiraju presudu i svojim neracionalnim izjavama pokušavaju instrumentalizirati svoj narod. Svima je poznato da u hrvatskoj politici prema Bosni i Hercegovini postoji i svijetla i mračna strana. Da bi zaboravili onu mračnu potrebna je volja, pročišćenje i pokajanje. Pa i Bogu kad se obraćamo našoj nadi za oprost prethodi pokajanje, ističe ef. Smajkić.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar