Uspješno završen prvi seminar o islamskim finansijama u Sarajevu

Uspješno završen prvi seminar o islamskim finansijama u Sarajevu

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas je završen prvi seminar u Bosni i Hercegovini iz islamskog bankarstva i finansija - Sarajevo Certificate in Islamic Finance 2017. Seminar je pohađalo 30 učesnika iz sedam zemalja: Mađarske, Velike Britanije, Bugarske, Turske, Malezije, Nigerije i Bosne i Hercegovine.

Seminar su organizirali Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije (CIEBF) Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i BBI Academy, s ciljem kreiranja platforme za obrazovanje, promociju, istraživanje i razvoj islamske ekonomije i finansija kao najbrže rastućeg modela finansiranja u svijetu.

Seminar su otvorili dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Kemal Kozarić i rukovodilac Centra za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije Fikret Hadžić.

Oni su u svojim obraćanjima istakli značaj poslovanja po principima islamskih finansija danas u svijetu i predstavili master studij "Islamic banking", kojeg u Sarajevu izvode Ekonomski fakultet u Sarajevu, Bolton Univerzitet iz Velike Britanije i BBI banka.

"Islamic banking" je jedini takav u jugoistočnoj Evropi a rangiran je među top 5 u svijetu iz ove oblasti.  

 - Dobili smo ukupno 70 aplikacija učesnika iz 15 zemalja svijeta zainteresiranih za islamske finansije, njihovo funkcionisanje i  razvoj. Cilj samog programa je promocija ove oblasti van granica Bosne i Hercegovine, ali i našeg Fakulteta kao jedne od najelitnijih ustanova za edukaciju i istraživanja u ovom polju - rekao je Hadžić.

Kroz četverodnevni program, učesnici su imali priliku slušati predavače iz BiH i Turske, koji dolaze iz akademskog i poslovnog sektora.

Jedan od polaznika seminara je Fatih Korucu iz Turske, koji radi za jednu od najvećih banaka iz oblasti islamskog bankarstva u Turskoj istakao je da je ovaj seminar nadmašio njegova očekivanja jer je okupio učesnike iz različitih dijelova svijeta kako bi podijelili svoja iskustva, znanja i ideje.

Kroz ovaj vid seminara Ekonomski fakultet u Sarajevu produbljuje saradnju koju ima sa poslovnom zajednicom, posebno sa BBI bankom koja je profesionalni partner master programa Islamic banking.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar