Dani evropskog naslijeđa 2017. |Učenicama Osnovne škole „Drežnica“ nagrada u Orašju

Federalno ministarstvo kulture i sporta ove godine organiziralo je 21. Dane evropskog nasljeđa u Orašju-Posavini od 25. do 26. oktobra pod nazivom „Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine“. 

Učenice Osnovne škola „Drežnica“ Naida Alić i Nejra Alić, pod rukovodstvom Edite Kevro, prof. pokazale su osvojivši 1. mjesto u kategoriji za foto-rad „Drežnica, prirodna i kulturna ljepotica“ , da su ponosne na ljepotu prirode koja ih okružuje, te da  istražuju i uče o vremenu, prostoru, življenju, graditeljstvu, rukotvorinama, pjesmi, igri i neraskidivoj vezi s prirodom i potrebi za kontinuiranom brigom o prirodnom i kulturnom naslijeđu Drežnice.

Na konkursu je učestvovalo 120 osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH sa preko 1090 pristiglih radova.

U okviru programa postavljena je i izložba najuspješnijih radova u Dvoru Tolisa, koji svjedoče o kreativnosti, znanju i ljubavi mladih za bosanskohercegovačko kulturno – historijsko naslijeđe i prirodu. U srijedu, 25. 10. 2017. godine, u 20.00 sati, upriličena je svečana dodjela diploma nagrađenim učenicima/ama, priznanja nastavnicima/profesorima osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH, te zahvalnice školama čiji učenici su osvojile nagrade, koje je uručila Zora Dujmović  federalna ministrica kulture i sporta.

Realiziran je bogat programski sadržaj u sklopu manifestacije i programa „Mladi i nasljeđe - Upoznajmo kulturnu baštinu i čuvajmo prirodu“ u sklopu kojeg je „Osnovna škola fra Ilije Starčevića“ iz Tolise bila škola domaćin svojim vršnjacima iz različitih krajeva Federacije Bosne i Hercegovine.

Nagrađeni učenici su posjetiti franjevački samostan i crkvu u Tolisi, džamiju u Orašju, nove prostorije Čipkarica iz Oštre Luke - Boka, malu vijećnicu u Odžaku, predstavljena im je tradicija pletenja od vrbove šibe-radionica na temu „Pletem korpu od vrbova pruća", prisustovali su recitalu poezije Muse Ćazima Ćatića u Odžaku, rodnom gradu pjesnika, te brojnim aktivnostima u kojima su se upoznavali, družili i stjecali nova prijateljstva.

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar