Udruženje "Hagada" bavi se očuvanjem jevrejske kulture i tradicije, a na manifestaciji nazvanoj "Od Toleda do Sarajeva" - noć sefardske kuhinje, večeras će u Sarajevu prezentirati sefardsku kulturu i njenu ulogu u razvoju bh. kulture i tradicije.
Predsjednik Udruženja Eli Tauber kazao je Feni da se radi o tradicionalnoj manifestaciji, a za razliku od ranijih godina malo više pažnje bit će posvećeno nekim od detalja koji dosad nisu tako javno ispričani.
U priči "Od Toleda do Sarajeva" Tauber će pričati priču o tome kako su Sefardi došli u Bosnu i kako je tragao za podacima o njihovom porijeklu, tamo negdje u Španiji.
Događaj će biti završen kratkim kursom iz sefardske kuhinje, a posjetioci će imati priliku da sudjeluju u pripremi nekih od jela.
Tauber pojašnjava da je bosanska sefarska kuhinja zapravo lijepa kombinacija bosanske i mediteranske kuhinje s određenom jevrejskom primjesom, ali je specifična samo za Sefarde u BiH.
- Sefardi iz Španije ovdje su zapravo „donijeli“ španjolsku i kombinirali je s bosanskom kuhinjom. Određene vrste jela su prihvaćali, u potpunosti ili dijelom. Najvažnije od svega je to što su ih, bez obzira na to da li su španska ili bosanska, prihvaćali kao svoja i prilagodili za obilježavanje raznih praznika - kaže on.
Prihvaćali su čak i nazive jela i samo im dodavali španske nastavke. Tradicionalno bosansko jelo japrak na jevrejsko-španskom jeziku naziva se japrakis, a radi se o identičnoj vrsti jela. Bosansku halvu nazivaju hanuka halva, a radi se istoj vrsti jela koja se nekada pripremala „na kašiku“ - tipičnoj bosanskoj halvi s malim izmjenama.
U noći sefardske kuhinja posjetioci će večeras kušati nekoliko vrsta šnicli (urađene od raznih vrsta povrća), jaja kuhana u luku koja se (uz posebnu vrstu kruha) služe u Sarajevu i za praznik Pesah.
Manifestacija "Od Toleda do Sarajeva" bit će upriličena večeras u galeriji Bosanskog kulturnog centra, u okviru festivala Baščaršijske noći.
Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!