Dr. Samir Beglerović: Šta su tesavuf i tarikat?

Dr. Samir Beglerović: Šta su tesavuf i tarikat?

O tesavufu i tarikatu u serijalu «Edukacija o islamu», koji prenosi zvanični YouTube kanal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, govori dr. Samir Beglerović.

- Tesavuf i tarikat su posljedica želje muslimanskih vjernika za što intenzivnije i potpunije upražnjavane religioznosti i religioznih osjećaja - navodi dr. Beglerović.

Tesavuf je, prema definiciji tesafuvfskog učenjaka rahmetli hadži šejh Fejzulaha Hadžibajrića, jedan specifičan pogled na svijet, primarno kroz izražavanje ljubavi ka Uzvišenom Allahu, dž. š., s ciljem, s jedne strane, vlastite spoznaje, a, s druge strane, produbljivanja i intenziteta osvjedočenja u Božije vjestvo, i u to da je sve što je stvoreno, ustvari stvorio Milostivi Bog.

S druge strane, tarikat se može definirati kao idejno-praktični aspekt tesavufa. Drugim riječima, riječ je o specifičnom metodu rada s pojedincima, kojeg su na temelju Božjeg vjerozakona, Šerijata, osmislili učenjaci koji se u tesavufskoj literaturi oslovljavaju pojmom PIR. Riječ je o 12 pirova, osnivača, pa se govori i od 12 tarikata.

Više pogledajte u video zapisu kojeg prenosimo u cijelosti

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar