Dr. Elvir Duranović danas na tribini u Gornjem Vakufu

Dr. Elvir Duranović danas na tribini u Gornjem Vakufu

U džematu Batuša, Medžlis IZ Gornji Vakuf danas će biti održana šesta po redu tribina „Ahmed ef. Burek“, nazvana po uglednom alimu, muderrisu i upravitelju Gazi Husrev-begove merese, rodom iz ovog mjesta, a koji je živio o kraja 19. do sredine 20. stoljeća.

Gost predavač bit će hafiz dr. Elvir Duranović, naučni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka koji će govoriti na temu „Islamska tradicija Bošnjaka u Kur'anu i Sunnetu“.

Dr. hfz. Elvir Duranović rođen je 13.08.1971. godine u Jajcu. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu (1989), Islamsku pedagošku  akademiju u Zenici (1997) i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu (2003).

PLAKAT-1.jpg - Dr. Duranović na tribini u Gornjem Vakufu: Islamska tradicija Bošnjaka u Kur

Uporedo sa školovanjem u medresi učio je hifz pred uglednim hafizima rahmetli Kamilom ef. Silajdžićem i rahmetli Mahmudom ef. Traljićem.

Zvanje "Hafiz Kur'ana Časnog" dobio je 1991. Postdiplomske studije na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu okončao je 2009.

Odbranom magistarskog rada „Elementi staroslavenske tradicije u praksi bosansko-hercegovačkih muslimana – odnos islamskih učenjaka prema njima“ kao prvi u klasi. Doktorski rad pod naslovom „Dovišta na području Travničkog muftijstva – geneza i zbilja“ odbranio je na istom fakultetu 19. maja 2014.

Autor je pet knjiga i niza naučnih i stručnih radova koje je objavljivao u Zborniku radova IPF-a u Zenici, Glasniku Rijaseta IZ, Takvimu, Novom muallimu, Znakovima vremena, Novim horizontima i Godišnjacima BZK Preporoda u Bugojnu. U fokusu dr. Duranovićevog interesovanja su teme iz kulturne historije Bošnjaka i religijske prakse Bošnjaka.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar