Hoće li doći do sukoba: Istekao rok, Katar zahtijeve ocijenio kao nerealne i šta sad?

Hoće li doći do sukoba: Istekao rok, Katar zahtijeve ocijenio kao nerealne i šta sad?

Istekao je rok za odgovor na 13 zahtjeva koji su Kataru dali prvi susjedi. U Egiptu će biti održan sastanak šefova diplomatija Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Te tri zemlje i Egipat su 5. juna prekinuli diplomatske odnose s Katarom kog optužuju za navodno finansiranje terorizma kao i zbog veza sa Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije.

Te zemlje su potom Kataru uputile spisak sa 13 zahtjeva, među kojima zatvaranje medijske kuće Al Jezeera, prekid odnosa s Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici saopćili su jutros da su primili odgovor Katara na njihovu listu zahtjeva, a u njemu je zvanična Doha navela da su zahtjevi koji su joj upućeni "nerealni".

"Ministar (vanjskih poslova Saudijske Arabije) Adel al-Džubeir primio je od kuvajskog ministra šeika Mohamada Abdulaha al-Sabaha zvaničan odgovor Katara u vezi sa zahtjevima zemalja koje bojkotuju (Katar)", objavilo je na Twitteru saudijsko Ministarstvo vanjski poslova dodajući da su se njih dvojica sreli u Džedi.

I katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani izjavio je jučer da je nemoguće ispuniti zahtjeve arapskih zemalja.

Al Tani je na konferenciji za novinare u Dohi rekao da je lista zahtjeva zemalja koje su izolovale Katar "nerealna i nesprovodiva".  Oni su poslati Kataru ranije kada je toj zemlji dat rok od 10 dana da na njih odgovori, što je isteklo u nedjelju. Nakon toga Kataru je dat dodatni rok od 48 sati. Zaljevske zemlje kratko su saopćile da su dobile katarski odgovor i da će o tome danas razgovarati u Kairu.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar