Njemački obavještajac: Njemačka se mora pripremiti na nove napade radikaliziranih muslimana

Njemački obavještajac: Njemačka se mora pripremiti na nove napade radikaliziranih muslimana

Njemačka se mora pripremiti na nove napade, uzimajući u obzir rastući broj potencijalnih islamskih militanata, upozorio je u utorak vodeći sigurnosni zvaničnik, najavljujući da će vlasti intenzivirati napore na krivičnom progonu, suđenju i deportovanju osumjičenih.

Njemačka je bila zahvaćena s pet napada islamista u 2016., uključujući decembarski napad na berlinski božićni vašar u kome je ubijeno 12 ljudi, dok je još sedam potencijalnih napada propalo ili je osujećeno, izjavio je novinarima Hans-Georg Maassen, čelnik njemačke unutrašnje obavještsjne agencije BfV.

- Moramo očekivati dodatne napade pojedinaca ili terorističkih grupa - izjavio je Maassen, navodeći rastuće dokaze i više od 1.000 izražavanja briga u javnosti od rastućih rizika. 

- Islamski terorizam je najveći izazov s kojim se suočava BfV i mi to smatramo jednom od najvećih prijetnji po unutrašnju sigurnost u Njemačkoj - kazao je.  

Godišnji izvještaj agencije za 2016. pokazuje da je 24.400 islamista u Njemačkoj, među kojima oko 7.900 selefija, i ta se brojka povećala na 10.100 u ovoj godini. Ukupna brojka uključuje i desetak hiljada pripadnika turskog militantnog islamističkog pokreta Milliu Gorus, pokazuje izvještaj.

Ukupna brojka sumnjivih islamista opala je u odsnosu na prethodnu godinu, ali se u izvještaju navodi kako to ne znači da se prijetnja umanjila.

- Zapravo, riječ je o suprotnom - navodi se u izvještaju, spominjući "nasilju skloni teroristički spektar".

U izvještaju se tvrdi da je stotine džihadista ušlo u zemlju među više od milion migranata koji su ušli u Njemačku tokom protekle dvije godine.

Sigurnosni zvaničnici ukupno nadziru oko 680 potencijalnih islamističkih prijetnji, od kojih su većina pod uticajem selefijske ideologije, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere.

Kazao je da je Njemačka drastično pojačala napore na borbi protiv islamskih militanata, uz rekordan broj hapšenja, krivičnih progona i depoertacija tokom prošle godine. 

Maassen je izjavio da se procjenjuje da je 930 ljudi napustilo Njemačku kako bi se borili na strani Islamske države u Siriji i u Iraku, od kojih su dvadesetak posto bilo žene. Procjenjuje se da je od ukupne brojke poginulo 145 ljudi, kazao je on, prenosi Ruters.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar