Dr. Senad Agić: Šta nam fenomen čekanja otkriva?

Dr. Senad Agić: Šta nam fenomen čekanja otkriva?

"...Kulinteziru Inna Muntazirun."

... Reci: "Samo vi čekajte, i mi ćemo, doista, čekati!"           Kur'an (6:158)

Mrzimo čekanja. Imamo dosta prilika za uvježbavanje, ali smo i dalje loši. Čekamo u saobraćaju, u dućanima, na aerodromima,  u ambulantama, u sudu.

Ponekad čekamo važne vijesti. Hoće li medicinski testovi otkriti opake bolesti? Hoćemo li dobiti posao za koji smo obavili intervju, ili će usrećiti nekog drugog? Da li ćemo ikada dočekati i pronaći sreću? Hoćemo li dočekati da nam dijete odraste i postane odgovorna odrasla osoba?

Ernest Hemingway je bio ranjen u Prvom svjetskom ratu dok je radio kao vozač hitne pomoći. Doktori su izvadilii 237 komada gelera iz njegovog tijela, a potom je proveo šest mjeseci u bolnici, u odjeljenju za oporavak. Bio je okružen drugim pacijentima koji su se oporavljajli od rana i postao fasciniran kako svaki od njih na svoj način proživljava čekanje u naizgled beskrajnim danima oporavka. Jedni su bili zauzeti igrom, drugi su kukali nad svojim stanjem, treći su razmišljali o značenju života.

Neke ljude lomi, a sve otkriva

Tu je Hemingway shvatio da čekanje samo neke ljude lomi, ali ih sve  otkriva.

Čekanje kao koncept pronalazimo u Kur'anu na razne načine. Ibrahim a.s. i Sara su proveli 25 godina čekajući dijete koje im je Bog obećao. Musa a.s. je proveo 40 godina, čekajući poziv od Boga. Davud a.s. je morao čekati dugo kao bjegunac prije nego što je postao kralj. Učenici slijede Isaa a.s. godinama prije nego što saznaju ko je on zapravo. Muhammed a.s. i njegovi sljedbenici čekaju 13 dugih godina u Mekki na dopuštenje da se isele u Medinu.

Dakle, pitanje se postavlja kakvo je značenje čekanja. Ono nas čini uznemirenim. Brige se roje oko naše kolektivne budućnosti. Šta sutra donosi?!

Nismo jedini u čekaonici Velikog Ljekara. Mnogi ljudi različitih rasa i nacionalnih grupa bili su u ovoj sobi daleko duže nego što smo mi. Svi čekamo na Božje obećanje zagrljaja pravde i mira, ali ako započnemo razgovor sa drugom osobom u čekaonici, možda saznamo da ima drugih koji su u težem položaju od nas.

Ne požuruj ono što zahtjeva čekanje

Još jedna stvar koju čekanje otkriva je da smo bića, a ne stvoritelji. Da smo  božanstva, ne bismo morali čekati da nam se snovi ostvare. Ali život je stvorio Bog. Kada izgubimo iz vida ovu istinu tada počinjemo ugrožavati one oko nas. Oni plaćaju cijenu trpeći posljedice pustoši koju izazivamo pokušavajući da izgradimo živote samo po svojoj mjeri.

Možda je najvažnija stvar koju nam čekanje kao fenomen otkriva to da uvijek možemo birati kako ćemo odgovoriti tom važnom zahtjevu da ne požurujemo ono što zahtijeva čekanje.

Smisao Islama kao posljednje poruke čovječanstvu treba vidjeti u mudrosti produžavanja Božije misije na zemlji, sa aktivnim saburom, čekajući bolje dane. Samo ovakvo čekanje bogougodno je djelo - ibadet.

 

 

Komentari (1)

  • Vildana B.

    07.07.2017 19:03

    Fenomen cekanja

Pročitaj sve komentare (1)

Ostavi komentar