Teroristi tzv. Islamske države pred slomom, sprema se velika proslava

Teroristi tzv. Islamske države pred slomom, sprema se velika proslava

Teroristi takozvane Islamske države (IS) bore se za zadnjih nekoliko ulica pod svojom kontrolom u starome dijelu Mosula i čini se da je riječ o zadnjim trenucima njihova višegodišnjeg uporišta, dok se Irak priprema za proslavu oslobođenja tog drugog po veličini iračkog grada.

U žestokim sukobima iračke vojne snage prisilile su pobunjenike na povlačenje, stjeravši ih na područje blizu rijeke Tigris veličine 300 sa 500 metara, saopćili su vojni izvori.

Nad dijelovima Staroga grada nadvija se dim, a čuju se snažna  pucnjava, prenose agencije.

Broj džihadista IS-a koji se bore u Mosulu pao je s nekoliko hiljada, koliko ih je bilo na početku ofenzive vladinih snaga, na nekoliko stotina, tvrdi iračka vojska.

Prodor do Tigrisa iračkim bi snagama omogućio potpunu kontrolu nad gradom, što se i očekuje do kraja ove sedmice, prenosi Hina.

Očekuje se i da premijer Haider al-Abadi posjeti Mosul kako bi službeno proglasio pobjedu nad tzv. IS-om, a diljem zemlje planira se veliko slavlje.

Mosul je najveći grad pod kontrolom Islamske države. Tamo su pripadnici IS-a prije tri godine osnovali svoj „halifat“ nad dijelovima Iraka i Sirije. Pad Mosula označit će i službeni kraj polovine navedene terirtorije. Naime, grupa još uvijek pod kontrolom ima teritorije zapadno i južno od Mosula, u kojima žive deseci tisuća civila.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar