Katar predao odgovor na ultimatum Saudijske Arabije i njezinih saveznika

Katar predao odgovor na ultimatum Saudijske Arabije i njezinih saveznika

Katar je Kuvajtu, kao posredniku u rješavanju krize u Perzijskom zaljevu, predao službeni odgovor na spisak 13 zahtjeva Saudijske Arabije, Egipta, Emirata i Bahreina, saopćile su vlasti Kuvajta, prenose svjetske agencije.

Odgovor Katara predat je kuvajtskom emiru, šeiku Sabahu al Ahmadu al Sabahu. Za sada se ne zna sadržaj odgovora Katara. Saudijska Arabija i njeni saveznici odlučili su da za 48 sati produže ultimatum postavljen Kataru da ispuni spisak od 13 zahtjeva, javila je saudijska agencija SPA.

Spisak zahtjeva, među kojima su se isticali zatvaranje medijske kuće Al-Jezeera, prekid odnosa s Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru, dostavljen je Dohi 22. juna sa rokom od deset dana za odgovor, odnosno do nedelje uvečer. Katar je ranije saopćio da ne pristaje na ultimatume.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, prekinuli su 5. juna diplomatske odnose s Katarom optužući tu zemlju da podržava terorizam i zbog veza sa Iranom koji je regionalni rival Saudijskoj Arabiji.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar