INS OTKRIVA Osniva se Fond težak 250 miliona dolara za borbu protiv ruskog utjecaja na Balkanu

INS OTKRIVA Osniva se Fond težak 250 miliona dolara za borbu protiv ruskog utjecaja na Balkanu

Piše: Tarik LAZOVIĆ

Senat Sjedinjenih Američkih Država usvojio je 15. juna Zakon o borbi protiv ruske i iranske agresije, koji predviđa i osnivanje fonda od 250 miliona američkih dolara za spriječavanje utjecaja Rusije u zemljama zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, saznaje INS.

Slično zakonsko riješenje je ranije bilo predloženo kao poseban zakon, ali je sada usvojeno u sklopu šireg zakonskog akta koji naglašava ulogu i nadzor Kongresa SAD u aktivostima administracije predsjednika Donalda Trumpa i njegovog State departmenta u borbi protiv djelovanja Irana i Rusije koja su prijetnja SAD i saveznicima.

Sadržava niz mjera protiv negativnog utjecaja Irana i Rusije, a da bi stupio na snagu potrebno je da ga usvoje Predstavnički dom Kongresa te da ga potpiše predsjednik Trump.

Najvećim dijelom zakon, kojeg su predložila čak 63 senatora, govori o spriječavanju iranskog nuklearnog programa, širenja propagande i sankcijama, ali nekoliko poglavlja se posebno odnosi na Rusiju i ekspanziju njenog utjecaja u našem regionu.

Član 254. Zakon predviđa osnivanje posebnog fonda za borbu protiv ruskog utjecaja u Evropi i na Balkanu. Daju se ovlasti vlastima SAD da u narednog budžetskoj godini za taj fond izvdvoje 250 miliona dolara.

Taj novac bi, kako se u zakonu,bio usmjeren u evropske države i države bivšeg Sovjetskog saveza kao antiteža sve snažnijem političkom, finansijskom i ekonomskom utjecaju Moskve.

Među državama koje bi trebale biti korisnice fonda je i Bosna i Hercegovina, kao jedna od država koja je u procesu ulaska u Sjevernoatlantsku alijansu (NATO) i Evropsku uniju.

Dio novca bi bio usmjeren i u ostale države koje su dio evroatlantskih integracijskih procesa: Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Kosovu te Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

Predlagači zakona ističu da ruska vlada želi ostvariti utjecaj u Evropi i evroaziji, tako što pomaže političke stranke, nevladine organizacije, društvene grupe koje šire „nepovjerenje u demokratske institucije i faktore, promoviraju ksenofobiju, zatvorenost i na druge načine podrivaju evropsko jedinstvo.“

- Ruska vlada je uključena u dobro dokumentovane slučajeve korupcije s ciljem destabilizacije i kupovanja utjecaja u evopskim i evroazijskim državama – rečeno je u dokumentu.

Zakon pojašnjava da je formiranje fonda za borbu protiv ruskog utjecaja, a putem kojeg bi pomagali državama koje su izložene, neophodno jer države nemaju dovoljno resursa da se same izbore, „ruskoj agresiji“ te očekuju američku pomoć.

Između ostalog, dio novca od 250 miliona dolara trošio bi se i na jačanje infrastrukture i mehanizama za jačanje odbrane od cyber napada, ali i za borbu protiv korupcije, jačanje vladavine prava i pravosuđa spomenutih država. Zakon konstatira da Rusija direktno kontrolira svoje medijske projekte u široj regiji, dok guši opoziciju i slobodno novinarstvo unutar svojih granica.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar