Vreli talas u Turskoj, u Antaliji 45,4 stepena, Istanbulu 39,2

Vreli talas u Turskoj, u Antaliji 45,4 stepena, Istanbulu 39,2

Talas vrućine zahvatio je Tursku i izazvao velike šumske požare nakon što su u toku vikenda u različitim dijelovima te države izmjerene rekordno visoke temperature.

U turističkom gradu Antalija, na jugu Turske koji je 'magnet za strane turiste', zabilježena je najviša temperatura ikada u tom gradu, od 45,4 stepena celzijusovih, javila je državna agencija Turske Anadolija, a prenosi AFP.

Temperatura u Istanbulu dostigla je 39,2 stepena što je, kako se navodi, također najviša temperatura ikada zabilježena za taj grad.

Kako agencija navodi, širom grada, ulice su bile prazne pošto su ljudi tražili sklonište od vrućine, pri čemu su mnogi ulazili u vodu u Bosforskom zalivu kako bi se rashladili.

Kako se navodi, na obali Egejskog mora također su zabilježene rekordno visoke temperature.

Usljed visokih temperatura, izbili su i požari koji su zahvatili oko 500 hektara šumske površine u provinciji Izmir, gde je devet helikotera i četiri aviona radilo na gašenju vatre.

Jedan vatrogasni helikopter se srušio dok je kupio vodu, ali je posada plivala na obalu i uspjela da se izvuče sa manjim povredama, prenijeli su turski mediji.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar