Pogledajte kako je izgledao pohod na Ajvatovicu ratne 1992. godine

Pogledajte kako je izgledao pohod na Ajvatovicu ratne 1992. godine

Vjera, tradicija i domovina, osnovne su poruke ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacije „507. Dani Ajvatovice“, koja je danas doživjela svoj vrhunac.

Upravo su te vrijednosti branjene na Ajvatovici  i u Pruscu, u okruženju agresorskih sanga koje su zauzele Donji Vakuf, i tokom ratnih godina 1992. godine.

Tako su 21. juna 1992. samo mjesec dana nakon početka opsade Prusca, vjernici pohodili poznato dovište, iako je ono bilo u blizini same prve linije i pod gotovo neprekidnim granatiranjem.

S obzirom da je današnjim pohodom konjanika, bajraktara i vjernika održan centralni događaj Ajavatovice, redakcija INS podsjeća na ratni snimak Ajvatovice.  Snimak koji je napravio rahmetli Suljo Silajdžija, je prenio Prusac Press.

Na snimku se mogu vidjeti imami i vjernici, borci Armije RBiH kako u noći, uz zastave Armije RBiH, uče Kur'an i donose salavate na poslanika Muhameda a. s., a poto pod oružjem i bajracima pohode stijenu i plato Ajvatovice.

Među njima je bio i današnji direktor Gazi Husrev-begove medrese i glavni imam Begove džamije, hafiz Mensur ef. Malkić, historičar Husein Čepalo, koji  je jedan od inicijatora obnove Ajvatovice 1990. godine, a nakon štu su je komunističke vlasti zabranile '40-godina prošlog stoljeća, kao i mnogi drugi.

Ovaj snimak je svjedočanstvo duha bošnjačkog naroda i njegove odlučnosti da opstane na prostorima na kojima je stoljećima živio, podsjeća INS.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar