Škola "Alija Izetbegović" u Pakistanu dobija centar za učenje na daljinu

Škola "Alija Izetbegović" u Pakistanu dobija centar za učenje na daljinu

Pakistansko-bosanska škola koja nosi ime po prvom predsjedniku Predsjedništva nezavisne Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću, u pakistanskoj pokrajini Pendžab dobija svoj centar za učenje na daljinu koji će biti uključen u rješavanje aktuelnih problema u obrazovanju i zdravstvu.

Centar će biti smješten u školskom centru u posebnoj prostoriji koja je podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu bit će klasični program učenja na daljinu (distance learning/e-leraning) u kojem će učenici imati priliku da za pojedine predmete imaju nastavu preko smart-panela. Predavači će biti u Karačiju dok će u real-timeu nastava biti praćena u školi uz pomoć novih tehnologija. Drugi modul u drugom dijelu prostorije namijenjen je za trening na daljinu (e-skill), koji je predviđen za starije osobe koji će sistemu večernje skole u istim prostorijama pratiti nastavu engleskog jezika i ostalih korisnih kurseva, na istom principu kao i prvospomenuti, prenosi Fena.

Treći, zdravstveni modul osmišljen je kao pokušaj rješavanja problema koje Pakistanci imaju sa zdravstvenom zaštitom. Zdravstveni modul radi na principu "tele-medicine". Princip rada je da pacijent objasni svoj problem osobi koja nije lječnik ali je prošla trening na zdravstvenom modulu. Podaci se pohranjuju u sistem nakon čega sistem daje dijagnozu bolesti kao i recepte za eventualne lijekove.

Ambasador BiH u Pakistanu i čovjek koji stoji iza osnivanja ove škole, Nedim Makarević, kaže da se na ovaj način Škola uključuje u rješavanje nekoliko akutno prisutnih problema u ruralnim dijelovima Pakistana.

- Prvi je svakako nedostatak kvalificiranog nastavnog osoblja i ovo je moderan i praktičan način da se on prevaziđe i smanji stopa nepismenih i neobrazovanih, kako među samom djecom tako i među odraslima. Drugi je što se nudi ovaj poseban zdravstveni modul koji je prijeko potreban u ruralnim dijelovima Pakistana koji muku muči zbog deficita ljekara - istakao je Makarević.

Ambasador BiH u Pakistanu je iskoristio priliku te se zahvalio Fondaciji "Taleem" koja je omogućila korištenje ovih modula kao i trening za osoblje koje je u toku.

Izgradnja Pakistansko-bosanskog školskog centra "Alija Izetbegović" započela je u januaru 2016. te se, saznaje Fena, uskoro očekuje okončanje radova te svečano otvorenje.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar