Ajvatovica: Hiljade građana ispratilo konjanike iz Donjeg Vakufa na putu ka Pruscu

Prolasku konjanika kroz Donji Vakuf prethodio je defile i koncert tradicionalnog turskog vojnog orkestra Mehter i defile derviške grupe iz Kulturnog centra turske općine Osmangazi. Kroz Donji Vakuf prodefilovali su i turski izviđači te glumci odjeveni u Nasrudina-hodžu koji su mališane obradovali slatkišima, prenosi Anadolija.

Ove godine prvi put defileu kroz Donji Vakuf pridružili su se konjanici iz Zvornika.

Mališani i djevojke na konjima

Učesnike defilea u Donjem Vakufu dočekali su, između ostalih, muftija travnički Ahmed Adilović, načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić, načelnik turske općine Manisa Sehzadeliler Omer Faruk Celik, načelnik općine Akhisar Salih Hizli, načelnik općine Inegol Alinur Aktas, predstavnici lokalnih vlasti, brojni imami, gosti i građani iz BiH i Turske.

Načelnik turske općine Manisa Sehzadeliler Omer Faruk Celik je u izjavi za Anadoliju izrazio zadovoljstvo što se ponovo nalazi u donjem Vakufu i na manifestaciji Dani Ajvatovice.

Načelnik općine Inegol Alinur Aktas je podsjetio kako Ajvatovicu posjećuje od 2008. godine te kazao kako se radi o manifestaciji koja doprinosi jačanju zajedništva i suživota u BiH.

Posebno oduševljenje građana Donjeg Vakufa, ali i onih koji su zbog defilea konjanika pristigli iz okolnih gradova, izazvali su mališani, kao i nekoliko djevojaka, koji su na konjima prodefilovali glavnom gradskom ulicom.

Dolaskom defilea konjanika u Donji Vakuf, muftija travnički Ahmed efendija Adilović, predao je bajrak imamu džemata Karaula Salihu Arslanoviću.

U nedjelju ujutro konjanici će tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i bajraktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije.

Najveće dovište muslimana u Evropi

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao s prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz-dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. stoljeću nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz-dedine stijene imaju priliku okusiti.

Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar