Reis Kavazović sa ambasadorom Države Katar: Razgovori o razvoju odnosa

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Husein ef. Kavazović, primio je u nastupnu posjetu Nj. E. Meshalla bin Alija Al-Attiyaha, novog ambasadora Države Katar u BiH, saopćeno je na zvaničnim nalozima Ambasade Države Katar u Sarajevu, javlja Bosnian News Service.

Razgovarali su o bilateralnim odnosima i načinima njihovog razvoja.

Uz izraze dobrodošlice, reisul-ulema je amabasadoru Katara poželio ugodan boravak i uspješan rad u Bosni i Herecgovini i izrazio nadu da će dosadašnja uspješna saradnja Islamske zajednice sa srodnim institucijama u Kataru biti nastavljena i produbljena, prenio je Preporod.

 Ambasador Al Attiyah stigao je u Sarajevo, 15. oktobra ove godine kako bi preuzeo dužnost predstavnika svoje zemlje u BiH, a akreditivna pisma predao je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću 24. oktobra ove godine.

Emir Države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, donio je 10. septembra odluku br. 66 za 2023. godinu kojom se imenuje ambasador Al-Attiyah za novog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora zemlje Arapskog zaljeva u Bosni i Hercegovini.

Nj. E. Meshaal bin Ali Al Attiyah u Bosnu i Hercegovinu je stigao iz Bjelorusije, gdje je bio na dužnosti otpravnika poslova u Ambasadi Države Katar u Minsku, ostavljajući značajne diplomatske rezultate.

Iskusni diplomata imenovan je u godini u kojoj Država Katar i Bosna i Hercegovina obilježavaju 30. godišnjicu bilateralnih odnosa.

Dosadašnji katarski ambasador, Sultan bin Ali Al-Khater, BiH je napustio u julu ove godine poslije uspješne petogodišnje misije. Državni vrh Bosne i Hercegovine iskazao je tom prilikom zahvalnost ovom karijernom diplomati zvanične Dohe.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović je ranije ove godine ocijenio kako su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Katara vrlo dobri i prijateljski, naglašavajući da je  dobra bilateralna saradnja prisutna u kontinuitetu već dugi niz godina.

Dodao je tom prilikom da je mnogo toga što bi se moglo izdvojiti kao rezultat dobrih odnosa i saradnje naših dviju prijateljskih država jer je Katar i bilateralno, ali i u okviru Organizacije islamske konferencije (OIC), pružao kontinuiranu humanitarnu, političku, ekonomsku i vojnu podršku Bosni i Hercegovini.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar