Masallah: Na Kosovu u jednom danu promovirano 17 hafiza

Masallah: Na Kosovu u jednom danu promovirano 17 hafiza

U Školi Kur’ana u Đakovici održana je svečanost povodom završetka hifza za 17 mladih hafiza. Svečanost je održana uz podrșku kulturnog centra “Istanbul”, a u organizaciji Islamske zajednice Kosova i medžlisa Islamske zajednice Đakovica.

Mladi hafizi su iz različitih država: Kosovo, Albanija, Turska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora. Polaznici škole Kur’ana i svršenici hifza su različitih uzrasta, prenosi Radio Rožaje.

Iz Crne Gore novi hafiz je Amar Azizaj, koji živi u Ulcinju a porijeklom je sa Kosova.

Čelnik Islamske zajednice Kosova Naim ef. Trnava svoje obraćanje je započeo dovom za mir, a između ostaloga je kazao da je “ovo veliki dan za nas, dugo iščekivan. Ovo je svečani dan, ne samo za nas, naše hafize i njihove ponosne roditelje. Ovo je svečani dan i za našu zajednicu i našu državu.”

Posebnu pažnju je privuklo obraćanje Osman Nuri Topbaša, gosta iz Istanbula, a koji se obratio u ime kulturnog centra “Istanbul”. On je govorio o značaju učenja i izučavanja Kur’ana. Istaknuo je izuzetnu tradiciju učenja Kur’ana još od vremena Poslanika a.s. Prisutne je podsjetio da je uz pomoć udruženja “Istanbul” prije dvije godine u Skadru hifz završilo 13 mladih učenika, hafiza, te da će nastaviti i dalje da pružaju istu vrstu pomoći i podrške mladim hafizima u ovim krajevima.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar