Pejović: BiH i Katar trebaju raditi na unapređenju ekonomskih odnosa

Pejović: BiH i Katar trebaju raditi na unapređenju ekonomskih odnosa

Katar i Bosna i Hercegovina mogu unaprijediti partnerstva u nekoliko sektora, posebno u trgovini i turizmu, izjavila je privremena otpravnica poslova u Ambasadi BiH u Dohi Ivana Pejović.

U intervjuu za katarski portal The Peninsula, Pejović je rekla da su obje zemlje uspostavile diplomatske odnose 1993. i da imaju 'vrlo dobre bilateralne odnose' koji su u januaru ove godine obilježili 30 godina. U Kataru živi više od 1.000 Bosanaca i Hercegovaca, ne računajući one s dvojnim pasošima, prenosi Bloombergadria.

''U odnosima BiH i Katara postoji značajan prostor za daljnje unapređenje odnosa na ekonomskom, a posebno na investicijskom planu'', kazala je Pejović, dodavši da obje zemlje dijele viši nivo ugovornih odnosa u odnosu na druge zemlje u Zaljevu.

Investicione prilike

''U BiH postoji interes za povećanjem izvoza bh. proizvoda u Katar, kao i za privlačenje katarskih investitora za projekte u raznim sektorima poput industrije, energetike, turizma'', dodala je.

Prema njenim riječima, trgovinska razmjena između BiH i Katara za prvu polovinu 2023. godine dostigla je skromnih 4,8 miliona eura, što je nepromijenjena brojka u odnosu na isto razdoblje u posljednjih pet godina. Naglasila je da prostora za proširenje obima robne razmjene ima u industriji prije svega prehrambenoj, drvnoj, farmaceutskoj te u segmentu obnovljivih izvora energije.

U međuvremenu, broj katarskih turista u BiH značajno je porastao u posljednjih nekoliko godina.

Građani Katara oslobođeni su vize za BiH do 90 dana, a ''oni ovu pogodnost koriste da uživaju u našoj zemlji i provedu ljetni odmor'', kazala je Pejović.

Istaknula je da bi većem prilivu turista iz Katara doprinijelo uspostavljanju letova Qatar Airwaysa tokom cijele godine, koji trenutno leti pet puta sedmično na relaciji Doha-Sarajevo ali samo u ljetnoj sezoni.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar