Prof. dr. Elmir Jahić: I onda se desi Gradačac...

Prof. dr. Elmir Jahić: I onda se desi Gradačac...

Piše: Prof. dr. Elmir Jahić

Počelo je onog trenutka kada su uvrede i ponižavanje postali društveno prihvatljivi u javnom prostoru, u elektronskim i printanim medijima, portalima, društvenim mrežama.

Onda je bahatost i primitivizam postao sastavni dio ponašanja "elita". Retorička agresija zatim evoluira u fizičke napade na ulicama, skupštinama, stranačkim organima.

Paralelno se odvija proces negativne selekcije kadrova, odabir "naših i podobnih" u javne institucije umjesto sposobnih i osoba sa ljudskim i profesionalnim integritetom.

Na ključna mjesta u državi se postavljaju opskurni i kriminogeni tipovi jer nekome oni trebaju da se formira "većina".

U društvu se sve više cijene primitivizam, bahatost, fizička sila.

"Moralnim vertikalama", čitaj religijskim organizacijama je puno bitnije koju političku stranku će podržati na izborima nego kritikovati nemoralne pojave. Vjerovatno jer su neki njihovi politički miljenici barjaktari moralnog i ljudskog odrona.

Građani, nerijetko, na izborima podržavaju agresivce i primitivce koji namještaju tendere, zapošljavaju preko štele i rješavaju sve ovosvjetske probleme koje ne mogu riješiti institucije države.

Osobe koje se usude kritikovati negativne pojave, nađu se na udaru "patriota" i puritanaca.

I onda se desi Gradačac. I čudimo sa kako i zašto.

Nema tog zakona, tih kaznenih normi koji će promjeniti ovo naše stanje jer su uzroci puno dublji, a rješenja moraju biti znatno šira i sveobuhvatnija, jer stanje jednog naroda se neće promjeniti dok se taj narod ne promjeni.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar