Turisti iz Jordana će od ovog ljeta masovnie dolaziti u BiH

Turisti iz Jordana će od ovog ljeta masovnie dolaziti u BiH

Ambasador Bosne i Hercegovine u Jordanu, Mato Zeko na prigodnom ručku je uručio zahvalnicu Ashraf Hamedu, vlasniku i generalnom menadžeru turističke agencije “Montana” iz Ammana kao generalnom sponzoru nedavno održanih 1. “Dana kulture BiH” u Jordanu. Prisustni su bili menadžer “Montane” za strane zemlje Anas Saffouri i ministar savjetnik iz Ambasade BiH u Jordanu, Satko Bitanga.

Ambasador Zeko se tokom uručenja zahvalnice Ambasade zahvalio g. Hamedu i turističkoj agenciji „Montana“ jer su podržali kulturne aktivnosti Ambasade BiH u Ammanu i bili generalni sponzor „Dana kulture BiH“ u Jordanu.

Tokom razgovora, posebno je naglasio važnost uspostavljanja direktnog leta između Sarajeva i Ammana, te je potvrdio da će Ambasada podržati aktivnosti turističke kompanije “Montana” u uspostavi direktnih-charter letova iz Amman u Sarajevo. Kako se procjenjuje, to bi zbog jeftinijih avio karata sigurno pojeftinilo i turističke aranžmane, te povećalo broj turista, biznismena i drugih putnika iz Jordana i zemalja regiona u BiH, kao i obratno.

Vlasnik “Montane” se zahvalio bh. ambasadoru na prijemu i uručenoj zahvalnici te ga upoznao sa turističkom agencijom “Montana”, koja je jedna od najvećih u Jordanu. Imaju glavno sjedište u Ammanu i nekoliko filijala u gradovima u Jordanu. Godišnje prodaju preko 100.000 turističkih aranžmana.

Trenutno su im glavne destinacije Turska, Egipat., Malezija, Filipini, Azerbejdžan…, a ove godine žele da kao novu turističku destinaciju - BiH. Uz ostalo, istakao je da im je osnovni cilj da što više turista iz Jordana i okolnih država svojim turističkim aranžmanima odvedu u BiH, te tako prošire svoje tržište, ali i da “Montana” bude partner turističkim agencijama iz BiH koji u svojim turističkim aranžmanima imaju i posjete Jordanu, Libanu, Jerusalemu, Izraelu i Palestini.

Nadalje, kazao je da će uskoro prvi put organizirati posjetu većeg broja turista iz Jordana našoj zemlji, te da su sa avio kompanijom „Jordan Aviation“ potpisali sporazum o uspostavi charter leta između Ammana i Sarajeva. Planirali su da prvi charter let bude tokom juna, kada bi u BiH trebala stići i grupa novinara i turističkih radnika.

Ambasador Zeko je obećao podršku Ambasade u uspostavi charter leeta između Sarajeva i Ammana, kao i u proceduri izdavanja ulaznih viza za BiH, a u skladu sa trenutno važećim zakonskim propisima, te pomoć u ostvarivanju kontakata sa turističkim operaterima i turističkim radnicima u BiH.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar