Divna Amira Medunjanin nastupila u Jerusalemu i Ammanu: Sevdah u Svetoj zemlji

Koncertima “Noć sevdaha” Amire Medunjanin, uz pratnju harmonikaša Antonia Vrbičkog, u organizaciji Ambasade BiH u Ammanu otvoreni su 1. “Dani kulture Bosne i Hercegovine” u Jerusalemu i Jordanu.

Najprije je 20. maja ove godine održan Amirin koncert u palestinskom kulturnom centru Yabous Anurub. Inače, ovaj koncert je bio zakazan za 18. maja, a sala u Yabous centru bila je u potpunosti rezervirana. Inače, mogli su prisustvovat isključivo oni koji su imali pozivnice i ranije potvrdili svoj dolazak, jer se ulaznice nisu bile u prodaji.

Nažalost, na dan kada je koncert najavljen u Jerusalemu, a posebno u starom dijelu ovog drevnog grada, u čijoj se blizini nalazi i Yabous centar, čitav dan su se dešavali veliki sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga. Sve ulice koje vode prema ovom centru bile zatvorene i policija nikome nije dozvoljavala pristup.

Zbog toga su domaćini iz Yabousa bh. ambasadu informirali da se koncert i sve druge zakazane kulturne aktivnosti otkazuju! Dan kasnije neredi su se nastavili, atmosfera u gradu Jerusalemu je bila vrlo napeta, ulice su bile prepune izraelske policije i vojske.

"Na naš rizik i vlastitu odgovornost dogovorili smo sa domaćinima iz Yabousa da se koncert, ipak, održi u subotu, 20.05.2023. u 21:00 sat", kažu nam iz Ambasade BiH u Ammanu.

Tako je i bilo, pa se naš sevdah tu noć prvi put mogao čuti u Jerusalemu.

Posebno je zanimljivo da je ovo bio prvi koncert nekog pjevača i muzičara iz BiH, s prostora bivše Jugoslavije i Balkana u Jerusalemu.

"Svi posjetioci, koji su se uspjeli nekako probiti do Yabous kulturnog centra, uživali su u fantastičnom i vrlo emotivnom koncertu. Među publikom su bile diplomate iz više zemalja, mnogi Palestinci, Evropljani, Amerikanci, Kanađani…, kao i ljubitelji muzike i sevdaha iz BiH, Hrvatske i Srbije koji žive u Izraelu i Palestini. Neki od njih su došli čak iz Tel Aviva i okolnih gradova Izraela i Palestine da bi uživali u našim sevdalinkama", prenose nam iz Ambasade u Ammanu.

Nakon “Noći sevdaha”, kojim su otvoreni “Dani kulture BiH” u Jerusalemu, u Yabous centru su premijerno prikazani i bh. filmovi “Sin” Ines Tanović i “Pun mjesec” Nermina Hamzagića.

Poslije Jerusalema, u Ammanu je 21. maja, i to u najvećem i najpoznatijem kulturnom centru Al-Hussein Cultural Centre, koncertom “Noć sevdaha” svečano otvoreni i 1. “Dani kulture BiH” u Hašemitskoj Kraljevini Jordan. Ova kulturna manifestacija je održana pod visokim pokroviteljstvom jordanske ministrice kulture Haifa Al-Najjar, a u saradnji sa Nacionalnim muzičkim konzervatorijem (The National Music Conservatory) iz Ammana.

“Dane kulture BiH” u Jordanu svojim prigodnim obraćanjem otvorio je ambasador Mato Zeko, a u ime ministrice kulture Jordana, Haife Al-Najjar, koncertu je prisustvovala Rula Saeed Awad, direktorica Odjela za međunarodnu saradnju i javnost.

Koncertu je prisustvovalo više ambasadora (Japan, Malezija, Jemena, IOM..) i diplomata iz oko 25 ambasada i međunarodnih organizacija akreditiranih u Jordanu (SAD, Kanada, Turska, Austrije, Njemačka, Italija, Francuska, skandinavske i arapske države…), zatim predstavnici sponzora i donatora, mnogobrojni državljani BiH koji žive u Jordanu, ljubitelji sevdalinke iz zemalja bivše Jugoslavije, Jordana i niza arapskih, evropskih i vanevropskih država, kao i predstavnici jordanskih medija.

Specijalna gošća koncerta bila je studentica Nacionalnog muzičkog konzervatorija Maysa koja je svirala tradicionalni muzički žičani instrument oud.

Umjetnica čarobnog glasa, Amira Medunjanin, uz pratnju virtouznog Vrbičkog na harminici, priredila je nezaboravan koncert naših sevdalinki i u Ammanu.

Prisutna publika je zajedno s Amirom pjevala sve pjesme. Nakon završetka koncerta Ambasada je za sve goste i zvanice priredila prigodan koktel tako da se druženje mnogobrojne publike sa Amirom i Antoniom nastavilo.

Interesantno je da je i ovo bio prvi koncert nekoga umjetnika sa Balkana u Jordanu.

Poslije koncerta Amira Medunjanin je dala i ekskluzivni intervju za najpoznatije i najtiražnije jordanske dnevne novine na engleskom jeziku “The Jordan Times”. I to je, također, bio i prvi intervju nekog umjetnika sa Balkana za ove poznate jordanske novine.

Nakon koncerata u Jerusalemu i Ammanu, “Dani kulture BiH” se nastavljaju prvim “Danima BiH filma” u Ramallah krajem juna, 2. “Danima BiH filma” krajem jula u Ammanu, te koncertima u Državi Palestini u Ramallah i Betlhemu.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar